Лісівники Вінниччини реалізували більше 18 тисяч новорічних ялинок

Залишились позаду новорічно-різдвяні свята. У помешканнях починають розбирати новорічні дерева. А лісівники підсумовують результати ялинкової кампанії 2018-2019.
Усього держпідприємствами Вінницького ОУЛМГ станом на 10 січня 2019 року реалізовано 18194 шт. новорічних дерев, що є виконанням поставленого плану на 114 відсотків. Загальна сума надходжень становить 1,75 млн. грн. Перші місця з виконання планів реалізації вічнозелених красунь зайняли ДП «Тульчинське ЛМГ» (164%), ДП «Жмеринський лісгосп» (147%), ДП «Іллінецький лісгосп» (145%). Рекордсменами з кількості проданих ялинок стали Вінницький та Гайсинський лісгоспи – кожне з підприємств реалізувало більш як 2,5 тис. шт. новорічних дерев.
Січень-лютий – період збору шишок шпилькових порід для заготівлі насіння. Якщо власного насіння не вистачає, підприємства його закуповують. З моменту збору і підготовки до висівання насіння і до того часу, як ялинка потрапляє до споживача, проходить кілька років. Створення як і спеціальних плантацій новорічних дерев, так і взагалі лісових культур – це тривала в часі, фізично важка і відповідальна праця, це значні вкладення власних коштів господарств. І не варто зневажати лісівничу працю і нехтувати законом – сума штрафів та шкоди за незаконне вирубування ялин в рази перевищує вартість самого дерева, купленого на ялинковому базарі. Приміром, середня ціна цьогорічної ялинки становила 96 грн. за погонний метр. І як застереження можемо вказати конкретні цифри штрафів.
На території лісових угідь держпідприємств ВОУЛМГ з метою охорони хвойних насаджень від незаконного вирубування у різдвяно-новорічний період було проведено 253 рейди, в ході яких виявлено 51 незаконно зрубану ялинку, складено 51 адмінпротокол, в результаті чого порушники сплатили штрафів на суму 4,8 тис. грн. та шкоду, заподіяну лісу, на суму 23,4 тис. грн.! 
До складу 72 рейдових бригад держпідприємств ВОУЛМГ крім працівників державної лісової охорони входили і працівники національної поліції, держекоінспекції.