Лісівники Вінниччини рахують диких тварин

Лісівники Вінниччини завершують традиційний облік диких тварин у мисливських угіддях області. Ця робота щорічно проводиться в січні-лютому і має на меті забезпечити раціональне та невиснажливе використання державного мисливського фонду, встановлення об’єктивних лімітів добування (відстрілу, відлову) мисливської фауни у наступному сезоні полювання.
Традиційно рахують мисливську дичину за допомогою багатьох методів, зокрема методу шумового прогону, спостереженням у місцях підгодівлі.
Серед держпідприємств Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства два підприємства є лісомисливськими. У Дашівському досвідному лісомисливському господарстві цього року зафіксували 146 голів оленя благородного, 295 – оленя плямистого, 837 голів козулі, 276 - кабана дикого, 90 - куниці лісової, 86 - тхора лісового, 78 борсуків, 1985 зайців-русаків, 70 видр, 55 лисиць. Розводять дашівські лісівники у вольєрі для напіввільного утримання (площею 141 га) і нетрадиційних для лісів Поділля тварин. Завдяки турботі та професійному підходові єгерської служби чисельність їхнього поголів’я зростає, тож у цьому році нарахували 17 ланей, 15 муфлонів.
У Тульчинському лісомисливському господарстві облік мисливських тварин зафіксував 89 голів дикого кабана, 568 голів козулі, 1112 - зайця-русака, 108 - куниці лісової, 120 - тхора лісового, 116 - борсука, 61 - видри, 65 - лисиці, 147 – куріпки сірої. Цьогорічний «перепис» підтвердив стабільну тенденцію у щільності диких тварин.
А от кількість вовків збільшилась, зазначив мисливствознавець ДП «Тульчинське ЛМГ» О. Німий. Минулого року в мисливських угіддя Тульчинського ЛМГ було зафіксовано 7 вовків, цьогоріч – 11. Вовк вважається шкідливим хижаком, і надмірна його кількість негативно впливає на поголів’я мисливської фауни. Вовки не лише полюють на дорослих тварин та молодняк заради фізіологічних потреб харчування, а й часто, керуючись хижацькими інстинктами, просто так знищують тварин. Тому до роботи мисливствознавців та єгерів належать і заходи щодо регулювання чисельності вовків, бродячих собак, лисиць тощо. Наразі на території мисливських угідь Тульчинського ЛМГ створена спеціальна бригада і проводяться відповідні заходи, обгороджена сигнальними прапорцями відповідна територія, де має відбуватися полювання на вовків, відстежують хижаків. За останніми даними, вовки мігрували з території мисливських угідь Тульчинського ЛМГ на південь, ближче до Крижопільського району.