Лісівники Вінниччини підгодовують диких тварин

З початком зими державні лісогосподарські підприємства Вінниччини проводять підгодівлю лісових мешканців. Лісівники та працівники єгерської служби заздалегідь подбали про достатню кормову базу для тварин. Не зважаючи на те, що нинішня зима малосніжна, корми викладають згідно із нормами.
Зимова підгодівля мисливських тварин проводиться протягом 90 днів. Але тривалість сезону підгодівлі, а також початок і закінчення його, визначається користувачем мисливських угідь залежно від конкретних кліматичних умов. Працівники єгерської служби регулярно перевіряють годівниці, підгодівельні майданчики та поповнюють їх кормом.
Піклування про мисливську фауну напряму впливає на збільшення популяції лісових мешканців. А достатня кількість кормової бази ще й покращує умови мешкання видів, стримує їх від міграції. Для підгодівлі лісових мешканців у сурову зимову пору лісівники Вінниччини заготовили більш як 200 тонн сіна, понад 100 тис. шт. гіллячкового корму, 200 тонн кукурудзи в качанах, 150 тонн зерна ячменю, вівса та зерновідходів, коренеплодів – майже 140 тонн, а для мешканців вольєрів – додатково гарбузи, жолуді, люцерну та силос.
Найбільші порції смаколиків для зимової підгодівлі традиційно заготовляють хмільницькі лісівники. Приміром, аж 114 тонн сіна – саме стільки погожими літніми днями заготовили лісівники Хмільницького лісгоспу для підгодівлі дичини взимку. Цей лісгосп є рекордсменом у заготівлі кормів для дичини саме тому, що у їхніх угіддях мешкають «важкоатлети» дикої фауни Вінниччини – зубри європейські. Нині їхня популяція нараховує 101 голову, а таку компанію треба гарно підгодовувати і напувати, адже тварини визначені як вид, що зникає, і потребують особливої охорони.
Щоб заготовити такий великий об’єм різнотрав’я, хмільницькі лісівники використали косилку, трактор, плуг, граблі для ворушіння сіна, орендували тюкопрес (сіно розфасоване у тюки по 25-30 кг). Періодично розвозять автівкою тюки сіна, зерно кукурудзи, сіль у визначені місця, де знаходяться підгодівельні майданчики та годівниці. Тварини добре знають, де можна знайти смачненьке. А грунт чи сніг у місцях підгодівлі завжи помережаний слідами різноманітних звірів.