Лісівники Вінниччини охороняють новорічні ялини від «ялинкових браконьєрів»

Зрубана без дозволу ялинка – це злочин! А за скоєне лісопорушення ялинковий браконьєр повинен сплатити подвійно: адміністративний штраф та компенсувати шкоду, заподіяну лісу. У передноворічний період лісівники Вінниччини проводять охоронні заходи з метою запобігання незаконному вирубуванню хвойних лісових насаджень у лісових масивах області.
Згідно із розпорядженням Вінницької ОДА №787 від18 грудня 2020 року «Про додаткові заходи щодо охорони хвойних лісових насаджень у передноворічний період 2021 року» утворено штаби та рейдові групи з організації і проведення охоронних заходів, до складу яких входять державна лісова охорона держлісгопів Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, Вінницьке обласне комунальне спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Віноблагроліс», Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА, Державна екологічна інспекція у Вінницькій області, Головне управління Національної поліції у Вінницькій області та районні державні адміністрації.
Проводяться відповідні заходи щодо виявлення фактів незаконного перевезення та вирубування  новорічних дерев у лісових насадженнях лісового фонду області, особливо на ділянках хвойних лісових культур у масивах, що прилягають до населених пунктів. Також контролюється дотримання вимог щодо маркування заготовлених дерев хвойних порід самоклейними етикетками, проводиться роз’яснювальна робота в місцевих засобах масової інформації щодо доведення до населення вимог природоохоронного законодавства та порядку придбання новорічних дерев.
На сьогодні за участю лісівників утворено 57 рейдових бригад, якими уже проведено 123 рейди. В ході них виявлено 7 ялинкових лісопорушників, з яких стягнено штрафів на суму понад 7 тис. грн.
Лісівники Вінниччини закликають не порушувати закон, а купувати ялинку легально у лісництвах, у спеціалізованих магазинах «Лісовичок» або на ялинкових базарах. Вона має бути маркована уніфікованим засобом, биркою-стяжкою або самоклейкою, за цим номером можна легко перевірити легальність заготовленої ялинки, місце її зростання.
На сьогодні по всіх лісгоспах Вінниччини зростає 1,1 млн. шт. новорічних дерев різного віку! Усього на цих новорічних плантаціях готові для реалізації покупцям 92 тис. шт. дерев сосни звичайної, 84. тис. шт. сосни кримської, 196 тис. шт. ялини єворопейської, 28 тис. шт. ялиці білої.
Цього року для заготівлі новорічних дерев держлісгоспами Вінниччини встановлено ліміт на 28 тис. шт. новорічних дерев. Заплановано реалізувати 15400 шт. новорічних дерев. Ціни на ялинки від лісгопів Вінницького ОУЛМГ досить демократичні. Середня ціна по управлінню - 89 грн. за погонний метр. Тому дешевше буде купити ялинку і зберегти свій спокій, ніж сплатити подвійний штраф понад 1 тисячу гривень.