Лісівники Вінничани наголошують: чистий ліс – здорова нація!

 
Землю і ліси найбільше засмічує людина! З кожним роком на планеті збільшується кількість сміття, яке є смертельно небезпечним для природи, лісу, диких тварин, птахів, плазунів.
Люди засмічують ліси, поля, пляжі, береги річок, воду виробами з пластику, пакетами, які ковтають тварини, птахи, і гинуть від цього! Знесилені жертви, які застрягли у штучних матеріалах, стають легкою здобиччю хижаків. Розбиті скляні банки, пляшки ранять тварин, птахів, від чого ті хворіють і гинуть!
Різноманітна склотара стає смертельною пасткою для дрібних лісових мешканців, які туди потрапляють і не можуть самостійно вибратися!
Багато штучних матеріалів не розкладаються протягом десятків і сотень років!
Люди! Ви коли-небудь замислювалися над тим, скільки часу розкладається сміття?
Папір – 2-4 тижні; апельсинова шкірка – 6 місяців; пакет тетра пак – 5 років; пакет пластиковий – 15 років; бляшанка консервна – 100 років; пет-пляшка – 450 років; пляшка скляна – 500 років; стакан одноразовий – не розкладається взагалі.
Засмічення лісів – глобальна проблема, з якою лісівникам Вінниччини боротися все важче! Не зважаючи на постійні звернення, прохання лісівників  про недопустимість засмічення лісових масивів, люди продовжують вивозити  будівельні відходи, всілякий непотріб, сміття до лісу, в полезахисні смуги.
При відсутності сортування та переробки сміття і низькій природоохоронній свідомості громадян кількість сміття постійно збільшується. Щороку українці створюють приблизно 11 млн. т твердих побутових відходів, лише 4% сортується і переробляється, більше 93% — опиняється на сміттєзвалищах.
Несанкціоновані сміттєзвалища на території лісових масивів найчастіше утворюють у ярах, балках, кар’єрах. Відбувається забруднення повітря і води. Звалища часто підпалюють. У результаті цього у повітря виділяється багато шкідливих хімічних сполук, у тому числі токсичні речовини (солі заліза, свинцю, цинку, ртуть та пестициди, розчини та фарбники). Крім того, підпал стихійних сміттєзвилищ загрожує виникненню лісових пожеж.
Берегти природу, не смітити в лісі, не завдавати йому шкоди – прості, давно відомі, істини! Але надто часто люди про них забувають!..
Лісівники держпідприємств Вінницького ОУЛМГ проводять постійну роботу над покращенням санітарного стану та благоустрою території лісового фонду Вінниччини. Засмічення лісу – це злочин, і він карається штрафом. Законодавство передбачає покарання за засмічення лісу. Згідно із ст. 73 "Засмічення лісів відходами" Кодексу України про адміністративні правопорушення, це порушення тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти п’яти (425 грн.) до п’ятдесяти (850 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п’ятдесяти (850 грн.) до ста (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Лісівники Вінниччини закликають населення берегти природу. Пам’ятаймо, що ми – гості на цій планеті. Відповідальність за забруднення довкілля, за утворення стихійних сміттєзвалищ у лісових масивах не оцінюється лише розміром штрафу. Від забруднень сміттям страждатимуть майбутні покоління.