Лісівники-практики та науковці України – за охорону та збереження рослинного світу

Людство 21-го століття гостро відчуває, наскільки високою є ціна природних ресурсів. Проте саме необережна і часто злочинно безвідповідальна та варварська діяльність людини спричиняє до вичерпності природних ресурсів та до усіх глобальних проблем із кліматом, змінами флори та фауни, що ми маємо на сьогодні у світі. Ряд гострих питань розглянула  міжнародна науково-практична конференція "Відновлення, охорона й збереження рослинного світу лісів в умовах техногенного навантаження та змін клімату", що відбувалася 16 жовтня 2019 року в Києві в Навчально-науковому інституті лісового i садово- паркового господарства, на кафедрі ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП України.
У залі засідань були присутні працівники Державного агентства лісових ресурсів України, Товариства лісівників України, вчені, лісівники, журналісти, помічники народних депутатів. Відкрили конференцію вступним словом Голова Товариства лісівників України, завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП України Ю.М. Марчук та директор ННІ ЛіСПГ професор П.І. Лакида.
Доповідачі окреслили чимало важливих питань. Справжня «бурштинова лихоманка» на Поліссі знищила вже 5,5 тис. га лісів разом із представниками Червоної, Зеленої книг України. Вирішення питання рекультивації цих угідь і легального добування та організації ринку бурштину має відбутися на законодавчому рівні, звучало у доповідях.
Нагальна проблема - це збереження рослинного світу лісових біотопів України. Це питання перегукується із різноманітними змінами у екосистемах. Приміром, вторгнення інвазійних видів (аморфа, маслинка, канадський золотушник), про яке останніми роками все частіше говорять екологи. Але в Україна спостерігають й інші зміни: процеси опустелювання на Поліссі, заліснення українських степів тощо.
А от, приміром, такі звичні для міських жителів каштан (від якого уже киянам варто відмовлятися як від символу столиці) чи горобина - на межі зникнення. Тому питання ботанічних садів та дендропарків, збереження насіннєвої бази є теж важливим для сучасності.
А допомогти вирішити питання збереження генофонду багатовікових та унікальних рослин допоможуть науковці. Тому друга частина конференції проходила на базі Боярської лісової дослідної станції.
Рішення конференцій направлені до Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування для врахування при підготовці законодавчих актів.