Лісівники попереджують: «Ліс – не смітник!». Лісівники закликають: «Бережіть природу!»

Моя хата скраю, нічого не знаю… Мабуть, такими думками керуються лісопорушники, які залишають сміття після відпочинку чи цілеспрямовано привозять до лісу сміттєві відходи. Мовляв, ніхто не бачить, нічого не буде, головне, що вдома чистенько… Але «нічого» - не пройде. Адже законодавство передбачає покарання за засмічення лісу.
Згідно із ст. 73 "Засмічення лісів відходами" Кодексу України про адміністративні правопорушення, це порушення тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти п’яти (425 грн) до п’ятдесяти (850 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п’ятдесяти (850 грн) до ста (1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Відносно цього порушення за 9 місяців поточного року працівниками державної лісової охорони держпідприємств Вінницького ОУЛМГ складено 55 протоколів. Лісопорушники сплатили штрафів на суму 23375 грн. І крім того, порушник має прибирати сміття.
І пам’ятаймо: скло розкладається більше як 1000 років; газетний папір – від одного місяця до одного сезону; картонні коробки – протягом трьох місяців; пластикові пляшки, пластик – 180-1000 років; металічні банки – 10 років; старе взуття – 10 років; автоакумулятори – близько 100 років; сигаретний фільтр – 2 роки; фольга – більше як 100 років; електричні батарейки – 110 років; гумові шини – 120-140 років; алюмінієві банки – 500 років.
Для відпочинку населення у лісових угіддях держпідприємства Вінниччини облаштували рекреаційні пункти з місцями для розведення вогнища, з урнами, дитячими майданчиками, альтанками.... Шанобливе ставлення до лісу і до праці лісівника – це ознака культурної, цивілізованої та сучасної людини. Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства закликає населення області берегти природу, шанобливо ставитися до легень нашої планети! Відповідальність за забруднення довкілля, за утворення стихійних сміттєзвалищ у лісових масивах не оцінюється лише розміром штрафу. Від забруднень сміттям страждають мешканці лісу – тварини та рослини. Будьмо свідомими та бережімо природу для майбутніх поколінь!