Ліси Вінниччини народжуються у лісових розсадниках!

Лісівники Вінниччини у переважній більшості – це чоловіки. Але зазвичай така важлива справа як догляд за посівами майбутніх дерев – у руках жінок-лісокультурниць.
У постійному лісорозсаднику ДП «Жмеринський лісгосп» (директор П.В.Бендера, головний лісничий С.О.Мацюк), що знаходиться у Барському лісництві, рядочки сіянців лісоутворюючих порід чисті, рівні, доглянуті. Адже за ними доглядають пильно і з любов’ю!
Щороку лісовий розсадник забезпечує повністю потреби лісгоспу у садивному матеріалі. Тут вирощують у середньому 700 тисяч сіянців деревний та чагарникових порід, з яких, приміром, дуба звичайного – 500 тис. шт., горіха чорного – 30 тис. шт. Висівають у посівних відділеннях й інші породи: дуб червоний, липа широколиста, липа серцелиста, абрикос, алича, яблуня лісова, калина, черешня, ліщина, вишня, гіркокаштан, груша, шипшина, клен гостролистий, клен татарський, клен-явір та інші.
Посівне відділення складається з шести полів загальною площею 2,1 га. На них введені сівозміни для покращення фізичних властивостей та родючості ґрунту, накопичення вологи, очищення полів від бур’янів, хвороб і шкідників. Щоб підвищити родючість ґрунту, в сівозміну вводиться ґрунтополіпшувальні сільськогосподарські культури (конюшина, люцерна, люпин та інше).
- А головне – ці ніжні сходи майбутніх дерев доглядають турботливі жіночі руки, - преконаний лісничий Барського лісництва Олександр Шулім. – Наші лісокультурниці – сезонні працівниці, яких ми щороку беремо на роботу, вони знають свою справу на відмінно, дуже відповідальні, професійні та старанні! Адже від якості посадкового матеріалу залежить приживлюваність та ріст лісових культур.
- Ми уже звикли добиратися у лісорозсадник за кілька кілометрів із Бару на велосипедах. Свою справу за ці роки знаємо добре, любимо. Цього року гарно дощило, тому нам роботи вистачало, але забур’яненості ми не допускаємо, наші дубочки просапані та доглянуті! – розповідає лісокультурниця Світлана.
Переважно для створення лісових культур під час весняного садіння лісу жмеринські лісівники використвують 2-річні сіянці лісоутворюючих порід. Так що ці «дітлахи» у рівненьких рядочках ще мають час підрости та загартуватися у «дитячому садочку» перед тим, як стати частинкою лісу.