Ліс починається з насіння: лісівники Вінниччини продовжують заготівлю лісового насіння

Своєчасний збір, якісна переробка, перевірка, зберігання і висівання насіння у грунт є надважливими для отримання якісного посадматеріалу лісоутворюючих порід. Тому лісонасіннєва справа для лісівників Вінниччини є чи не найважливішою ланкою у лісокультурному циклі робіт. До того ж, збір насіння – це процес практично цілорічний. Заготовляють його і взимку (насіння хвойних порід або акацію), і влітку, і восени.
Влітку заготовляють насіння листяних деревних та чагарникових порід, в основному кісточкових порід (черешня, вишня-антипка), липи, берези, клена.
Держлісгоспами Вінницького ОУЛМГ на три літні місяці було заплановано зібрати 784 кг насіння листяних порід. Вже заготовлено 848 кг (113 % до плану). Насіння шпилькових порід (сосна звичайна, ялина, модрина європейська) заплановано заготовити 184 кг, заготовлено 213 кг (116 %).
Попереду осінь – гаряча пора для заготівлі насіння головної лісоутворючої породи подільських дібров – дуба звичайного. Ця порода має гарний урожай насіння найчастіше раз на 4-5 років. Цього року прогнозують низьку урожайність дуба, на яку негативно впливає тривала відсутність опадів.
Також восени заготовляють насіння горіха чорного, карії пекан. А ще – насіння береки лікарської, цінної лісової породи, аборигенної для наших лісів. Насіння цього дерева важко заготовити, воно надто дрібне, часто ягоди об’їдають птахи. Щоб обірвати плоди, доводиться залазити на високі дерева або оббивати кетяги довгими палицями. Вихід чистого насіння з плодів дуже низький, щоб його отримати, ягоди протирають, насіння просушують.
Лісівники насіння і заготовляють, і ведуть облік, і готують до сховищ, перевіряють на якість і відповідність стандартам, готують до пророщення та висіву. Кожна партія заготовленого насіння проходить перевірку у Вінницькій лісонасіннєвій станції. Адже висіватись має лише якісне насіння, з хорошими властивостями.