Хто сухі дрова має, той горя не знає!

Деревина – це не тільки сировина для лісопильної, деревообробної, целюлозно-паперової промисловості, а ще й відновлювальне джерело енергії. Лісівники Вінниччини усвідомлюють, що в умовах суворої економії газу надзвичайно важливо максимально забезпечити заклади соціальної сфери, жителів Вінницької області альтернативними видами палива.
З метою економії газу багато жителів області перейшли на опалення дровами, встановили піролізні котли з тривалим терміном горіння і високим коефіцієнтом тепловіддачі. А таке опалення потребує лише сухих дров, що зберігає котли в належному технічному стані.
Коефіцієнт тепловіддачі сухих дров взагалі збільшується на 20%. Тому так важливо дрова заготовити саме зараз і підсушити їх до початку наступного опалювального сезону. Держлісгоспи створюють пункти для природного підсушування дров. Але цей об’єм не задовольняє потреби області саме в сухих дровах.
Об’єм дров’яної деревини навіть у високопродуктивних листяних насадженнях складає не менше 66%. Тому при лісозаготівлях є досить значний обсяг дров’яної деревини – щорічно біля 295 тис. кбм. З них біля 146 тис. кбм – непромислового використання, 150 тис. кбм, що використовуються для виробництва меблевої плити, піролізу, гідролізу тощо.
Дрова – це низькотоварна деревина діаметром від 2 см.  Держпідприємства їх заготовляють в основному довжиною 1 та 2 м. Відповідно ціна цієї деревини невисока, а затрати на її заготівлю навіть дещо вищі, ніж на заготівлю цінних сортиментів. Для пільгових категорій населення держлісгоспи відпускають дрова, за пільговими цінами.
Держлісгоспи роблять все від них залежне, щоб максимально забезпечити споживачів дровами. Слід відмітити, що не можна зрубати лісу більше, ніж те передбачено законодавчими нормативами. Однак лісівники збільшили об’єми реалізації дров’яної деревини, переорієнтувавши максимальну кількість дров на паливні потреби і за рахунок цього забезпечивши попит, що значно зріс.
У 2018 році держпідприємствами реалізовано на енергоринок області 178 тис. кбм дров’яної деревини, в т.ч. населенню - 95 тис. кбм, закладам соціальної сфери -35 тис. кбм,  іншим підприємствам і організаціям - 48 тис. кбм. 
Держлісгоспи також придбали дровоколи і випускають дрова колоті, активно їх зараз реалізовують. Інформація про обсяги заготівлі та напрямки реалізації дров в розрізі держпідприємств розміщена на сайтах обласного управління лісового та мисливського господарства, держлісгоспів і доступна для всіх зацікавлених.
Тому переконливо радимо нашим споживачам саме зараз звернутися до лісівників і придбати дрова. Бо хто сухі дрова має, той горя не знає, той економить сімейний бюджет!