Керівники та лісівники Вінниччини разом з територіальними громадами реалізовують державну екологічну ініціативу «Масштабне заліснення України»

Лісівники Вінниччини разом з облдержадміністрацією, обласною радою, територіальними громадами вирішують питання реалізації в області державної екологічної ініціативи «Масштабне заліснення України».
Це важливе питання постійно знаходиться в центрі уваги Вінницької ОДА, обласного управління лісового та мисливського господарства. Чергову  обласну он-лайн-нараду з головами ОТГ Вінниччини провів заступник голови облдержадміністрації Здітовецький С.Г. Він проаналізував стан виконання рішень, прийнятих з питання виділення земель для створення нових лісів на серпневій нараді, яку проводила перший заступник голови Вінницької ОДА Заболотна Н.М. На нараді з детальною інформацією з даного питання виступив начальник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Бондар А.О.
Сергій Георгійович акцентував увагу учасників наради на тому, що Указом Президента України від 7 червня 2021 року № 228/2021 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів» започатковано з 2021 року реалізацію екологічної ініціативи «Масштабне заліснення України» з висадкою 1 млрд. дерев за 3 роки та створення 1 млн. га нових лісів за 10 років.
Бондар А.О. проінформував про те, що Вінницьким обласним управлінням розроблена «Обласна програма досягнення оптимального рівня лісистості у Вінницькій області на 2012-2025 роки», затверджена 8 сесією 6 скликання обласної ради. Нею передбачено щорічне створення 800 га нових лісів на деградованих землях та землях, не придатних для ведення сільськогосподарського виробництва. Для забезпечення екологічної рівноваги території Вінниччини та досягнення оптимального мінімального рівня лісистості 15 % необхідно створити не менше 30 тис. га нових лісів. 
Бондар А.О. висловив переконання, що і в умовах децентралізації разом з керівництвом області, територіальними громадами буде зроблено все необхідне для збільшення лісистості Вінниччини. Тому в діалозі з головами територіальних громад задіяні всі: начальник управління, його заступники, директори, головні лісничі, лісничі держлісгоспів.
На даний час запропоновано два шляхи реалізації державної екологічної ініціативи «Масштабне заліснення України»:
1. Створення лісогосподарськими підприємствами нових лісів на землях територіальних громад на договірних умовах за кошти місцевого чи державного бюджету. Вартість одного гектара створення нових лісів - 10 тисяч гривень, вирощування до переведення у покриту лісом площу - 20 тис. грн.;
2. Надання лісогосподарським підприємствам малопродуктивних та деградованих земель у постійне користування для подальшого створення нових лісів (вартість виготовлення правовстановлюючих документів біля 1 тис. грн. за один гектар).
Під час реалізації екологічної ініціативи «Масштабне заліснення України»  враховано інтереси ОТГ у створенні нових робочих місць. Лісівники готові посприяти у розробленні місцевих програм із масштабного заліснення.
Адже така спільна робота є успішною реалізацією стратегічного курсу лісівників Вінниччини – збільшення лісистості області до оптимального рівня, підвищення продуктивності дубових лісів та збагачення їх породного складу. 
Для створення лісів держпідприємствами обласного управління лісового та мисливського господарства вирощується щорічно 10 - 12 млн. шт. сіянців та саджанців більш як 60 видів деревних порід та чагарників, більше 500 тис. шт. декоративних деревних та чагарникових порід.
Особлива увага - проектуванню лісових культур, вирощуванню посадкового матеріалу в теплицях. У достатній кількості вирощується і посадковий матеріал із закритою кореневою системою. В умовах глобального потепління, масового всихання лісів вінницькі лісівники успішно створюють та формують лісонасадження за участю більш посухостійких деревних порід.
Анатолій Омелянович наголосив на тому, у лісівників і територіальних громад попереду чимало важливої роботи по створенню лісів. Адже у питаннях заліснення Вінниччини лісівники завжди мали розуміння й підтримку перших керівників області, голів районних рад, райдержадміністрацій, депутатів рад усіх рівнів, жителів області.
 
Пресслужба Вінницького ОУЛГ