Ялиця біла - на Вінниччині!

Не дубом єдиним: лісівники Вінниччини збільшують біорізноманіття та вводять цінні лісові породи
Головна лісотвірна порода подільських дібров – це дуб звичайний. Ця цінна порода – аборигенна для наших лісів, рідна домівка для дуба, має ідеальні кліматичні і грунтові умови. Проте для збільшення біорізноманіття, підвищення біологічної стійкості насаджень, у зв’язку з глобальним потеплінням лісівники Вінниччини вводять у склад насаджень інші лісові породи – більш посухостійкі. Пробують вирощувати і ялицю білу.
Вирощують цього для нашого краю хвойного інтродуцента трохи більше 10 років, але не кругом. У більш північних держлісгоспах – Хмільницькому, Жмеринському, трохи у Вінницькому. Адже ялиця біла – це порода, характерна для гірської місцевості, любить вологу і тінь. В Україні поширена у Карпатах. 
Минулого року Гайсинським, Жмеринським та Вінницьким держлісгоспами вирощено одно- і дворічні сіянців ялиці білої у кількості більше 5,5 тис. шт.
Ялиця біла або ялиця звичайна належить до родини соснових. Це одна з найпоширеніших гірських лісоутворювальних порід. Цінують не лише її цінну деревину, а й використовують лікарські властивості, як декоративну рослину. У народі називають смерекою білою.
У складі лісових насаджень на Вінниччині можна зустріти і таких екзотів (для нащої місцевості), як карія пекан, горіх чорний, дугласія, модрина, бархат амурський.