ЕФЕКТИВНЕ ГОСПОДАРЮВАННЯ В ЛІСОВИХ І МИСЛИВСЬКИХ УГІДДЯХ, САМОФІНАНСУВАННЯ – ВИМОГА ЧАСУ!

31 січня 2019 року відбулося засідання колегії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, на якому проаналізовано роботу держпідприємств лісового господарства Вінниччини за 2018 рік, січень 2019 року, накреслено завдання на 2019 рік.
В роботі колегії взяв участь і виступив перший заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації Андрій Петрович Гижко.
Він подякував лісівникам Вінниччини за сумлінну роботу, досягнуті вагомі результати, наголосивши, що стиль роботи держлісгоспів обласного управління лісового та мисливського господарства, очолюваного А.О. Бондарем, є зразком для інших секторів економіки області. Тому цілком закономірно, що саме у Вінниці у червні 2018 року збиралися лісівники всієї України для вивчення передового досвіду вінницьких лісівників в питаннях лісовідновлення і лісорозведення. На жаль, підкреслив А.П. Гижко, лісове господарство як важливу складову народногосподарського комплексу держави занадто заполітизували. Тому потрібно в першу чергу посилити лісівничо-просвітницьку роботу для створення позитивного іміджу лісівників України. Бо у них є чому повчитися! Важливими для розвитку лісового господарства України є рішення Всеукраїнської наради, проведеної Президентом України П.О.Порошенком 30 вересня 2017 року в Івано-Франківську, на якій  розглянуто питання реформування лісового господарства та вдосконалення державної екологічної політики. Стратегію подальшого розвитку лісового господарства визначає Указ Президента України «Про додаткові заходи щодо розвитку лісового господарства, раціонального природокористування та збереження об'єктів природно-заповідного фонду» №381/2017 від 21 листопада 2017 р. Це є свідченням виваженої державної політики: створювати для України, для майбутніх поколінь могутні ліси. Приємно, що вінницькі лісівники цією благородною справою займаються на високому професійному рівні і мають широке визнання в державі. При сприянні облдержадміністрації у 2015-2018 роках виділено під заліснення 750 га земель і створено 708 га нових лісів.
Зупинившись на питаннях підвищення лісистості Вінниччини, Андрій Петрович акцентував увагу на тому, що облдержадміністрація, як і раніше, буде вирішувати питання фінансування лісогосподарської галузі області, націлюючи сюди і кошти місцевого бюджету, територіальних громад. Від лісівників облдержадміністрація чекає конкретних пропозицій щодо заліснення конкретних земель, не придатних для ведення сільськогосподарського виробництва. А.П. Гижко підтвердив незмінність чіткої позиції керівництва області в питаннях підтримки ДП «Чечельницький лісгосп», в лісових угіддях якого функціонує НПП «Кармелюкове Поділля».
А.П. Гижко, А.О. Бондар вручили Почесну грамоту директору ДП «Гайсинський лісгосп» М.М. Лащенку і Подяки Голови Держлісагентства України прес-секретарям Вінницького ОУЛМГ, ДП «Бершадський лісгосп», ДП «Гайсинський лісгосп», ДП «Тульчинське ЛМГ» С.Т. Вовку, Ю.Ю. Лучик, О.М. Нікітіній, О.П. Онофрійчуку.
Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Бондар А.О., відкриваючи колегію, щиро подякував трудовим колективам усіх держпідприємств лісового господарства області за плідну роботу в 2018 році, особливі слова подяки адресував лісівникам державних підприємств «Дашівське ДЛМГ», «Вінницький лісгосп», «Тульчинське ЛМГ» (директори Кавуненко В.В., Попельнюк В.В., Поліщук В.А., головні лісничі Криса В.Д., Ільченко Є.В., Кілимник Г.П.) за зайняті 1-3 місця в трудовому суперництві між держлісгоспами за підсумками роботи в 2018 році.
Анатолій Омелянович наголосив на тому, що державні лісогосподарські підприємства Вінниччини у минулому році виконали весь комплекс робіт зі створення нових лісів, підвищення продуктивності лісових насаджень, забезпечення належного рівня охорони та захисту лісу. У 2018 році держлісгоспи області відтворили і створили 1143 га. 
Бондар А.О. підкреслив, що лісівники області, прекрасно розуміючи скрутне фінансове становище держави, лісового господарства України, заробили кошти і вклали їх у створення державних лісів. За 2018 рік обсяг виробленої продукції склав 759 млн. грн. (2017 рік – 650 млн. грн.). На ведення лісового господарства направлено 356 млн. грн. (2017 рік - 298 млн. грн.). До Зведеного бюджету перераховано 235 млн. грн. (Держбюджет – 173 млн. грн., місцеві бюджети – 62 млн. грн.), до цільових фондів – 63 млн. грн. І це при тому, що держава на ведення лісового господарства грошей не виділяє! Тому життєво важливою є вимога часу - організувати ефективне використання всіх лісових ресурсів для отримання максимальних фінансових надходжень в касу держпідприємств лісового господарства. 
Анатолій Омелянович поставив однозначну вимогу до директорів держлісгоспів: ваша робота буде оцінюватися відповідно до того, наскільки ефективно держлісгосп використовує деревину, водні, земельні ресурси, рекреаційні можливості, як займається теплично-парниковим господарством, побічним користуванням, реалізацією посадкового матеріалу. Самофінансування лісогосподарського виробництва на власному ресурсі – запорука стабільної роботи держлісгоспів.
З основними доповідями порядку денного виступили перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Діденко В.І., заступники начальника Котенко В.Г., Колчанов А.В.