ДП «Жмеринський лісгосп» закликає жмеринчан берегти і не засмічувати ліс – державну цінність!

Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять! Це прислів’я відоме всім, але далеко не кожен його дотримується. Особливо актуальне воно зараз, коли жителі сіл і містечок починають прибирати присадибні ділянки, вивозять сміття на звалища.
Жмеринські лісівники скаржаться на категорію особливо "кмітливих" господарів, ділянки яких межують з лісовими угіддями, і які дуже полюбляють викинути все непотрібне за тин на територію лісу. Мовляв, моя хата скраю, нічого не знаю. Така ситуація склалася між жителями вулиць Лізи Чайкіної, Марка Вовчка, Івана Богуна, Недєліна, Михайла Вербицького, Нечуя–Левицького (район 5-го км) м. Жмеринки та державною лісовою охороною ДП "Жмеринський лісгосп". Вищевказані вулиці дотичні до прилеглих лісових ділянок підприємства. Користуючись цим, жителі зробили у лісі справжнє звалище. Неодноразові прохання працівників лісгоспу не смітити місцевим населенням були знехтувані.
Але на цьому неповага до лісу не закінчується! Дехто з жителів мікрорайону взагалі вирішив розширити свої земельні володіння, самовільно захопивши частину лісового масиву.
- Також лісівники часто спостерігають, коли населення навмисно пошкоджує дерева для того, щоб на присадибних ділянках було більше світла. А ще - щоб "по тихому" запастися дровами, - розповідає лісничий Жмеринського лісництва ДП «Жмеринський лісгосп»  С.В. Горбатюк.
Тому державна лісова охорона ДП "Жмеринський лісгосп" попереджає, що кожне порушення буде фіксуватися, а винні будуть покарані згідно з чинним законодавством. Лісівники в свою чергу вже організували заходи з прибирання від побутового сміття прилеглих територій і сподіваються, що все ж свідомість і здоровий глузд візьмуть гору, і надалі подібна ситуація не буде виникати.
Нагадуємо, що Згідно із ст. 73 "Засмічення лісів відходами" Кодексу України про адміністративні правопорушення, це порушення тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти п’яти (425 грн.) до п’ятдесяти (850 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п’ятдесяти (850 грн.) до ста (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Пам’ятаймо: ліс – це державна цінність, у яку щодня лісівники Вінниччини вкладають свій важкий труд, залишаючи його для майбутніх поколінь українців! Шанобливе ставлення до лісу і до праці лісівника – це ознака культурної, цивілізованої та сучасної людини. Відповідальність за забруднення довкілля, за утворення стихійних сміттєзвалищ у лісових масивах не оцінюється лише розміром штрафу. Від забруднень сміттям страждають мешканці лісу – тварини та рослини. Будьмо свідомими та бережімо природу для майбутніх поколінь! Берегти природу – це поважати себе!