ДП «Жмеринський лісгосп» разом із рятувальниками тренувалися захищати ліс від вогню

Протягом пожежонебезпечного періоду особливо актуальним є охорона та захист лісових масивів від вогню. Адже виростити та вберегти ліс – це головні завдання лісівників Вінниччини. Бути готовими вчасно і правильно відреагувати на ймовірну лісову пожежу держлісохороні Вінниччини допомагає регулярне проведення спільних із рятувальниками навчань із виявлення, оповіщення та організації гасіння лісових пожеж. Учора відбувся такий захід і на базі Людавського лісництва ДП «Жмеринський лісгосп» (директор П.В. Бендера, головний лісничий С.О. Мацюк, лісничий В.М. Зарицький).
У спільних навчаннях взяли участь жмеринські рятувальники та їхні керівники підрозділів: заступник начальника 8 ДПРЧ (м. Жмеринка) 4 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Вінницькій області (м. Жмеринка) капітан служби цивільного захисту Войцех Микола Валентинович; начальник 4 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Вінницькій області (м. Жмеринка) підполковник служби цивільного захисту Шкрабацький Ігор Петрович; начальник Жмеринського районного управління ГУ ДСНС України у Вінницькій області полковник служби цивільного захисту Педосенко Володимир Васильович. Команду жмеринських лісівників, що брали участь у навчаннях, очолили директор підприємства Бендера Петро Володимирович, головний лісничий Мацюк Сергій Олександрович.
Метою цих тактичних навчань з гасіння умовної лісової пожежі є відпрацювання взаємодії рятувальників і лісівників при гасінні лісових пожеж, вивчення оперативно-тактичної характеристики лісництва, особливостей гасіння пожеж в екосистемах.
Цьогоріч звичний порядок цього заходу був доповнений навчанням стосовно поводження із вибухонебезпечними предметами та речовинами. Рятувальники наголосили, що в умовах сьогодення вибухонебезпечну знахідку можна зустріти будь-де. Тому особливо важливо сьогодні знати та наголошувати населенню про небезпеку вибухонебезпечних предметів, підозрілих предметів. Ні в якому разі не чіпати такі знахідки, а обов’язково викликати на місце підрозділи ДСНС, поліції. Також наголосили на тому, щоб населення не чіпало уламки збитих ракет, які можуть здетонувати. Такі небезпечні залишки можна знайти у полі, на узліссі.
Задля відпрацювання спільних дій в разі виникнення загорань у лісовому масиві лісівниками та представниками ДСНС в ході навчання створюють умовне загоряння. Для локалізації осередку пожежі застосовують протипожежну техніку та інвентар.
За легендою, в одному з обходів виникло займання. Полум’я перейшло на лісовий масив, лісівники зафіксували низову пожежу. Майстер лісу повідомляє про загорання лісничому та директору підприємства. До місця пожежі прибуває державна лісова охорона та розпочинає гасити вогонь. Через кілька хвилин до місця загорання прибувають рятувальники та проводять оперативне розгортання техніки. Завдяки спільним зусиллям загорання було локалізовано, а полум’ю не дозволили перейти на велику територію.
- Учасники навчань показали готовність за потреби злагоджено діяти з пожежниками під час гасіння лісової пожежі та справилися із поставленими завданнями на відмінно, - зазначив полковник служби цивільного захисту Педосенко В.В. - Сподіваюся, що ці вміння та професіоналізм, а також наш наявний інвентар, техніка знадобляться лише під час спільних навчань.
П.В.Бендера подякував учасникам за злагоджену роботу, зазначив, що учасники заходу вдало відпрацювали основні етапи гасіння лісової пожежі, а Жмеринський лісгосп готовий до пожежонебезпечного періоду у лісі, приведено в належний стан пожежну техніку, інвентар, засоби зв’язку та техніку, пристосовану для гасіння лісових пожеж. Та лісівники нагадують, що найкращий метод боротьби з вогнем у лісі – не допустити його появи.
Варто пам’ятати, що більшість лісових пожеж виникають через людську недбалість! Тому лісівники області закликають вінничан дотримуватися правил протипожежної поведінки та нагадують, що нині в області діє заборона для населення на відвідування лісів. Сьогодні кожен громадянин має розуміти важливість власної відповідальної поведінки  та не додавати рятувальникам ще більше роботи своїми необдуманими вчинками, оскільки зараз, у воєнний час ми маємо об`єднатися і витрачати сили для нашої перемоги над ворогом.
Спільними зусиллями зможемо зберегти ліс!