Деревообробка забезпечує споживача якісною пилопродукцією, а працівників – стабільним доходом

Деревообробне виробництво держлісгоспів Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства є додатковим джерелом надходження коштів і прикладом вдалого ефективного господарювання. Адже у більшості деревообробні підрозділи (дільниці або цехи) переробляють низькотоварну деревину, що не користується достатнім попитом, дозволяючи підприємствам отримати в процесі реалізації більше коштів. У свою чергу фінансові надходження від виробництва спрямовуються на розвиток лісового та мисливського господарств, сплату державі всіх обов’язкових платежів тощо.
Сьогодні деревообробні підрозділи мають дев’ять держпідприємств ВОУЛМГ, на яких трудиться 118 осіб. Це не лише додаткові робочі місця на ринку праці, а й варто додати, що люди, працевлаштовані в цехах переробки деревини, забезпечені гідною оплатою праці, належними у плані безпеки та гігієни умовами роботи.
Загалом за перший квартал 2019 року деревообробні підрозділи переробили 6840 куб. м деревини. Лідером у цьому плані впродовж останніх років залишається ДП «Крижопільський лісгосп»,  який переробив практично третину із вказаного об’єму (за відповідний період - 2098 куб.м). Гарні показники з переробки деревини має також Сорокська ремонтно-будівельна дільниця ДП «Іллінецький лісгосп»  (1108 куб. м) та Гайсинська деревообробна дільниця (849 куб.м).
Загальні доходи держпідприємств від реалізації продукції переробки деревини за 3 місяці 2019 року становлять понад 20 млн. грн. (відповідний період минулого року – 19 млн. грн.). 
Високих показників переробки деревини підприємства досягають за рахунок оптимізації технологічних процесів, розширення асортименту виробів, залучення до цього процесу модернізованого обладнання та використання нових технологій переробки деревини. Також встановлення сушильних камер дозволяє і підвищити вартість пилопродукції, і водночас збільшити доходи підприємства. Приміром, крижопільські лісівники у Рудницькому цеху два роки тому сушильні камери встановили власними силами. Продукція завантажується у сушильні камери із стартовою вологістю близько 40 %. У результаті сушки залишається близько 8 відсотків вологості. Поглиблена переробка деревини (сушіння) не лише підвищує вартість продукції, а й збільшує завантажувальну здатність при транспортуванні.