День Злуки УНР і ЗУНР та перший Закон про ліси в Українській Народній Республіці – ровесники!

22 січня Україна відзначила 100-річчя з дня ухвалення Акту Злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки. Це визначний день для українського народу, адже тоді сформувалася єдина соборна Українська держава. Січень 1919 року закарбувався в історії ще однією значимою подією: 10 січня у Києві було прийнято Закон про ліси в Українській Народній Республіці. Цей вагомий крок був продуманий, вкрай необхідний і дійсно спрямований на відродження і збереження лісових багатств України.
На початку 19-го століття територія нинішньої Вінниччини, в т. ч. й Бершадщини, на 40 відсотків була вкрита лісами. Це підтверджується картографічними матеріалами за 1820 рік.
З початком розвитку цукрової галузі, спиртоваріння на території нинішнього Бершадського району почалася масова, ніким не контрольована, вирубка лісів. Звільнені площі не заліснювалися. Ліси масово вирубувалися також для розширення площ під посіви сільськогосподарських культур, зокрема цукрового буряка. 
На початок Першої Світової Війни було вирубано близько половини тієї площі лісів, що була зафіксована в 1820 році, – і лісистість регіону знизилася до 20 відсотків.
Перша світова війна, революція, громадянська війна були другим періодом масової вирубки лісів. За свідченнями очевидців, дровами в лісових селах Поташні, Осіївці, Киріївці, що на Бершадщині, були закладені всі вулиці так, що два вози не могли роз’їхатись. 
14 лютого 1919 року було створено інституцію Подільського губернського лісничого (територіальний орган управління лісами, правонаступником якого є Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства). Наші попередники розробили і ввели в дію закон, більшість положень якого залишаються актуальними і сьогодні. З цього почалося формування лісогосподарських підприємств та наведення порядку у лісовому господарстві. У 1922 році було утворено Бершадський лісгосп. Після більш ніж столітнього періоду винищення лісів розпочалося їхнє відновлення. 
За даними інвентаризації, на грудень 1921 року за одне століття лісистість нашої території знизилася із 40% до 6,5%. Дані про роботу лісогосподарських підприємств, об’єми відтворення лісів до 1945 року втрачені. В період окупації фашистами масово вирубувалися ліси для потреб армії ворога. 
Та вже з 1945 року, незважаючи на вкрай важке становище в державі, почали виділятися кошти на відновлення та створення нових лісів.
За період з 1945 до 1991 року Бершадським лісгоспом створено 1898,75 га нових лісів. Крім того, нові ліси створювались колгоспами, радгоспами, іншими установами. 
В рік оголошення Незалежності України лісистість Бершадського району складала 10,8%.
Після 1991 року бершадські лісівники створили 400 га нових лісів, загальна площа лісів складає 15,6 тисяч гектарів, загальна лісистість – 11,2%. А щоб досягти оптимальних 15% лісистості, необхідно створити ще понад 5 тисяч нових лісів. ДП «Бершадський лісгосп» має технічні, матеріальні ресурси для виконання цього завдання, адже в кращі роки підприємство створювало 120-130 га нового лісу щорічно. Необхідна державна політика та державна підтримка в питаннях виділення земель під заліснення. 
Упродовж століття лісівники Вінниччини сумлінно та старанно виконують своє головне завдання – плекають та охороняють Подільські діброви.