Цікаво про ліс

Загальна площа земель лісового фонду України становить 10,8 млн. га, з яких 9,7 млн. га вкрито лісовою рослинністю, а це 15,7% від території України (в 1946 році вона становила 10,3%). Оптимальна лісистість для нашої держави має сягати 19-20%.
 
У лісах України домінують сосна, дуб, бук, ялина, граб, береза, вільха, ясен і ялиця. Хвойні насадження займають 42% загальної площі, в т. ч. сосна 33%, твердолистяні породи – 43%, зокрема дуб і бук – 32%, м'яколистяні - 1%.
 
Ліс є єдиним і незамінним джерелом деревини - універсального матеріалу, без якого не може обійтися жодна людина і жодна галузь народного господарства. Деревина - це будівельний матеріал, паливо, папір, картон, одяг, взуття, лікарські препарати, меблі, харчові продукти, кормові дріжджі, технічний спирт тощо. Понад 25 тисяч найменувань промислових виробів і товарів народного споживання виробляють тепер з деревини і з кожним роком їхня кількість збільшується.
 
В умовах густонаселеної України з її високим рівнем розвитку промисловості та сільського господарства, значною розораністю території, обмілінням і зникненням малих річок, бурхливим розвитком ерозії, яка пошкоджує 50% ріллі, ліси держави цінуються не лише як джерело деревини, а за величезну екологічну, естетичну і санітарно-гігієнічну роль.
 
Ліси збільшують річну кількість опадів на 10-15% порівняно з безлісими просторами. Опади, що випадають над лісом, затримуються листям і кронами дерев у розмірі 6-9% від річної кількості. Крони ялини та ялиці затримують від 20 до 80% опадів.
 
Ліс додатково включає в кругообіг значну кількість води. Один гектар листяного лісу за сезон випаровує в атмосферу в середньому 2500-3000, а буковий деревостан - 5000 т води. 
 
Ліси зменшують силу вітрів. Чим менша швидкість вітру, тим менша втрата вологи на випаровування і транспірацію. Чим більше лісів, тим менше днів з вітряною погодою. Наявність лісових масивів у басейні річки попереджує руйнівні повені, а також забезпечує повноводність річок.
 
Лісова рослинність скріплює корінням береги річок і не допускає їхнього руйнування. Ліси є центрами накопичення й збереження вологи. Випаровуючи величезну кількість води, вони пом'якшують клімат.