Чому варто зупинити нашестя вовків та лисиць

 
Рекордно велику кількість вовків добули мисливці у лісах Вінниччини протягом 2021 року. Забагато у нас також  лисиць, які нерідко забігають не лише у села, а й в міста. Збільшення кількості лисиць та вовків відповідно зменшує кількість диких тварин у лісах та загрожує поширенням сказу. Саме тому потрібно штучно регулювати популяції хижаків.
За даними сектору мисливського господарства Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, протягом нинішнього року в області добуто 26 вовків (11 – під час полювання мисливцями в угіддях Вінницького ОУЛМГ, 15 – в мисливських угіддях  УТМР).
Вовк, попри стереотипний образ українських казок, відзначається неабияким розумом та хитрістю. На вовків влаштовують спеціальні полювання, коли випадає сніг. Відслідкувати вовків можна за слідами на снігу. Якщо слід не вийшов за межі ділянки, її обвішують стрічкою з яскраво-помаранчевими прапорцями. Вовк боїться цього кольору, тому не перестрибне перепони і виявиться у пастці. Вовки часто мігрують на великі відстані.
Найбільше добули сіроманців у колишньому Бершадському районі, 6 голів. Також вовки були впольовані в лісах колишніх Крижопільського, Піщанського, Іллінецького, Тростянецького, Погребищенського та Могилів-Подільського районів.
Лисиць в області добуто 2784, з них – 696 добуто в угіддях Вінницького ОУЛМГ. Найбільше лисиць добуто на Козятинщині (110 голів), в Тульчинському (83) та Гайсинському районах (54). Також на Немирівщині мисливці вполювали одного шакала.
Зависока щільність шкідливих хижаків останнім часом спостерігається майже в усіх областях України. Тому важливого значення мають заходи із регулювання чисельності хижаків та шкідливих тварин, що здійснює єгерська служба держпідприємств лісового господарства Вінницького ОУЛМГ. Цей показник контролюється згідно санітарно-ветеринарних норм. Щороку видається певна кількість дозволів на добування хижих та шкідливих тварин. Регулювання чисельності хижаків та шкідливих тварин відіграє вагому роль у профілактиці сказу. У більшості серед диких тварин на сказ хворіють м’ясоїдні та всеїдні тварини (лисиці, вовки), фіксують поодинокі випадки захворювання у тхорів, борсуків, куниць. Велика роль у розповсюдженні вірусу сказу належить безпритульним тваринам, особливо собакам та котам. Лисиця, хвора на сказ, може зайти в населений пункт і напасти на домашню тварину чи людину. Сказ - це небезпечне інфекційне захворювання, яке передається через укуси та ослинення і у разі відсутності лікування у найкоротші терміни призводить до 100-відсоткової смерті.
А ще надмірна кількість шкідливих хижаків негативно впливає на стан фауни. Бродячі собаки, коти, вовки знищують новонароджених малюків козулі, зайця та інших тварин. Часто вовки роздирають тварин не від голоду, а просто заради хижацької розваги.
На сьогодні для мисливця не є популярним полювання на лисицю. Але їх стало настільки багато, що люди зустрічають руду хижачку навіть у Вінниці. Часто можна побачити лисячі трупи обабіч доріг, і не факт, що не заражені сказом. У цьому році у Крижопільському лісгоспі та Тульчинському ЛМГ преміювали мисливців патронами за добутих хижачок. А в Крижополі за добутого вовка встановили винагороду - одну тисячу гривень.
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ.