Бершадські лісівники вирощують якісний посадковий матеріал

Під час виїзної колегії Вінницького ОУЛМГ, що проходила 7 серпня на базі ДП «Бершадський лісгосп» начальник управління А.О. Бондар та директори держлісгоспів області оглянули ряд об’єктів, де бершадські лісівники вирощують посадковий матеріал лісових та декоративних порід.
Учасники колегії оглянули базовий лісорозсадник, розміщений у Бершадському лісництві. Його площа становить 29,5 га (посівне відділення – 3,9 га, шкілки листяних порід – 2,3 га).
Вирощування сіянців у лісорозсаднику – насичений різними роботами процес, який триває від осені до осені. Підготовка грунту виконується трактором МТЗ-82,1 в агрегаті з бороною дисковою АГД-2,5 та культиватором КПС-4. Стрічкові посіви при розміщенні 45х45х60 виконуються трактором МТЗ-82 в агрегаті з саморобними ралами із залученням працівників, які висівають насіння вручну.
Навесні обов’язково виконується кінне боронування посівів легкими боронами, щоб допомогти їм вибратися на поверхню грунту. Протягом вегетаційного періоду здійснюють догляди: 4-кратне прополювання посівів ручним інструментом з винесенням бур’янів, 4-кратний механізований догляд за посівами трактором Т-16 (самохідне шасі) в агрегаті з культиватором КРН-1,3, обробіток фунгіцидом, одноразове механізоване кореневе підживлення мінеральними добривами, дворазове ручне кореневе підживлення, 5-разове механізоване позакореневе підживлення.
У 2016 році було завершено обладнання лісорозсадника системою крапельного зрошення, яка забезпечує полив протягом всього вегетаційного періоду на площі 1 га, де використано 17 км стрічки для зрошування. На території базового лісорозсадника було споруджено артезіанську свердловину. Завдяки цьому підприємство не витрачає коштів на перевезення води. Відмінна якість води сприяє довшому терміну служби стрічок для крапельного зрошення.
У посівному відділенні вирощується 21 вид, куди входять листяні, плодокісточкові та чагарники. Плантації новорічних дерев з трьох видів займають 17,5 га, на яких у 2017 році вирощено 27,9 тис. шт., з них стандартних для реалізації – 15 тис. шт.
У 2017 році тут було вирощено однорічних та дворічних сіянців 1 млн. 37,6 тис. штук, з яких 921,9 тис. шт. є стандартними. Із них однорічних сіянців дуба звичайного – 599 тисяч штук (стандартних 487 тис. шт.), горіха чорного – 89,8 тисяч штук, груші звичайної – 45,4 тис. шт.
Учасники колегії оглянули побудоване бетонне сховище для зберігання жолудя в зимовий період. Також на території Бершадського лісництва розміщено насіннєсховище. У 2017 році Бершадським держлісгоспом було заготовлено 8802 кг насіння шпилькових, листяних, плодо-кісточкових та чагарникових видів, в тому числі: дуба звичайного 5500 кг, горіха чорного – 2655 кг, береки – 3 кг, груші звичайної – 14 кг, шпилькових порід – 33 кг.
Ободівське лісництво спеціалізується на вирощуванні шпилькових видів у контрольованому середовищі (в коробах). У 2017 році тут на площі 116 кв.м було вирощено однорічних сіянців сосни кримської 142,5 тис. шт., ялини європейської – 71,8 тис. шт., сосни звичайної – 10,8 тис. шт.  Оскільки шпилькові породи не вдається виростити за один вегетативний сезон до стандартних розмірів, то однорічні сіянці були залишені на другий рік. Додатково у 2018 році було виготовлено 96 кв.м коробів та розширено асортимент посадматеріалу за рахунок заготівлі та посіву насіння в коробах модрини європейської та ялиці білої.
Всього у ДП «Бершадський лісгосп» у 2018 році в контрольованому середовищі вирощуються сіянці 10 видів з відділу голонасінні (псевдотсуга Мензіса, гінкго дволопатеве, модрина європейська, туя західна колоновидна, ялина європейська, ялина колюча форма сиза, ялина канадська форма сиза, ялиця біла, сосна кримська, сосна звичайна).
Учасники колегії оцінили господарський підхід до облаштування парниково-тепличного господарства в Сумівському лісництві. Одними з перших в області чотири роки тому тут встановили автоматизовану поливну систему «туман», яка покриває 475 кв.м теплиць. Зокрема, кращій вегетації декоративної шкілки площею 0,23 га сприяє крапельне зрошення, де задіяно 500 пог.м зрошувальної стрічки. Над декоративним посадковим матеріалом із закритою кореневою системою (в горщиках) влаштований дрібнокрапельний полив на площі 745 кв.м.
Декоративний садивний матеріал із закритою кореневою системою налічує 66 різних форм декоративних вічнозелених та листяних порід в загальній кількості – близько 13 тисяч штук. Результати впадають у вічі – декоративні рослини, які вирощують тут, мають доглянутий, товарний вигляд. Лісівники нині працюють над шляхами їх реалізації.
Начальник управління А.О. Бондар подякував бершадським лісівникам за сумлінну копітку роботу по збору насіння та вирощенню якісного посадкового матеріалу. На сьогодні вдалося вирішити чимало задач: встановили зрошувальну системи, вживають дієві заходи боротьби з хворобами, постійно зміцнюють та модернізують матеріально-технічної базу. Усе це дає гарні результати.