Бершадські лісівники облаштували два еколого-просвітницьких пункти

ДП «Бершадський лісгосп» веде свою діяльність на території двох адміністративних районів. Напередодні Дня Незалежності України лісівники підготували мешканцям Бершадщини та Тростянеччини лісівничі подарунки – облаштували еколого-просвітницькі пункти «Ободівські сосни» на території Ободівського лісництва та «Устянська дача» у Бершадському лісництві. Тут охочі можуть провести своє дозвілля змістовно та з користю, краще пізнати ліс, дізнатися особливості флори та фауни даної місцевості. Вінницьке ОУЛМГ досить серйозно поглиблює роботу з громадськістю та засобами масової інформації, розвиває зелений туризм, облаштовує зони відпочинку, лісівничі еколого-просвітницькі пункти, лісівничо-екологічні стежки, об’єкти, маршрути, дендропарки. Відкриття таких об’єктів в зоні діяльності Бершадського держлісгоспу – тому зразок.
Еколого-просвітницький пункт «Ободівські сосни» розташований біля автошляху Т0202 (Могилів-Подільський – Умань) на території садиби Ободівського лісництва. Під кронами вікових соснових насаджень простягаються гарні алеї з яскравими лісівничими  інформаційними стендами. Тут, поруч із затишними альтанками, важко пройти мимо, не почитавши про ліси України та ліси Вінниччини, про державне підприємство «Бершадське лісове господарство», правила поведінки в лісі, головні породи дерев, попередження про неїстівні гриби, отруйних змій, кліщів, періоди розкладу певних видів сміття та багато іншого.  Також тут облаштований дитячий майданчик з каруселями, гірками та гойдалками. Інша частина території присвячена лісовим мешканцям. Тут і годівниці для птахів та тварин, і вежа для полювання, і зразок пастки на мисливських тварин, і безліч інформаційних стендів про поширених на цій місцевості диких тварин, пам’ятки мисливцям з правил полювання та багато іншого.
Другий такий пункт «Устянська дача» облаштували у самому серці Бершадського лісництва, неподалік базового лісорозсадника, де лісівники вирощують сіянці головної породи дуба звичайного та інших порід. У кількох метрах - межа вольєра для напіввільного утримання диких мисливських тварин, де уже привели потомство олені плямисті. Назва «Устянська дача» походить від однойменного урочища, на території якого розміщений еколого-просвітницький пункт.
Для довідки: «Устянська дача» - це ботанічний заказник загальнодержавного значення, цінний лісовий масив з дубово-ясеневими насадженнями із домішкою реліктової берізки та липи серцелистої. Тут ростуть рідкісна бруслина карликова, а 60% площі заказника покриває унікалька осока парвська.
Еколого-просвітницький пункт «Устянська дача» також насичений великою кількістю привабливих лісівничих інформаційних стендів, присвячених діяльності Бершадського держлісгоспу, стану лісистості України та області, породному складу бершадських лісів, попереджень, яка небезпека може чекати на відвідувачів лісу, яку шкоду може нанести лісу людина, та багато іншого. Ця інформація навмисно розсипана вздовж алей, поруч із альтанками, столиками, дитячим майданчиком – важливо, щоб якнайбільше відвідувачів усвідомили взаємозв’язок людини та лісу, що як людина потребує чистого повітря, так і ліс потребує належного ставлення та догляду.
Трохи окремо розміщений «Мисливський квартал», де зібрана інформація, присвячена диким тваринам та полюванню. Це й інформаційні стенди, і зразки годівниць, пасток для тварин, мисливських веж, і затишна альтанка, неподалік є мангал для безпечного розведення вогнища.
«Створення таких еколого-просвітницьких пунктів у лісах області, зокрема Бершадщини, – важливий напрямок роботи лісівників, – коментує директор ДП «Бершадський лісгосп» М.В. Краснєєв. – Місця ми підбирали, аби можна було проводити тематичні зустрічі, екскурсії для дітей, і, гадаємо, дорослим тут теж буде цікаво. Тут лісівники вам покажуть, як заготовлюється насіння, як готується грунт під посіви, як вирощується посадковий матеріал…  Опишуть весь складний, трудомісткий процес створення лісу. Побутує думка, що ліс росте сам по собі, але це зовсім не так. І мета створення лісівничого еколого-просвітницького пункту полягає у донесенні до людей знань про ліс.  У такий спосіб ми знайомимо людей з повсякденною роботою лісівників».
Важливо, що все – яскраві інформаційні стенди, об’єкти мисливського куточка (годівниці для птахів і тварин, мисливські вежі та ін.), столи, гойдалки, бесідки, дитячі гірки – було зроблено власноруч лісовою охороною Ободівського та Бершадського лісництв з власних матеріалів. В обох еколого-просвітницьких пунктах є спеціально відведені місця для збору сміття та вбиральні.
Відкриття таких лісівничого еколого-просвітницького пунктів – це лісівничий внесок для розвитку екологічної свідомості мешканців району, насамперед молоді, це  виховання лісової етики, популяризація лісу, а також ведення культурного відпочинку на природі. Саме тут робота лісівників – як на долоні, відкрита, видна, адже славні і здорові деревостани – це результат багаторічної праці не одного покоління.