Анатолій Бондар: «Збільшення лісистості Вінниччини – першочергове завдання лісівників області!»

Лісівники Вінниччини разом з облдержадміністрацією, обласною радою, територіальними громадами організовують виконання Указу Президента України від 07.06.2021 № 228/2021 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів». 
Вінницьким обласним управлінням розроблена «Обласна програма досягнення оптимального рівня лісистості у Вінницькій області на 2012-2025 роки», затверджена 8 сесією 6 скликання обласної ради. Нею передбачено щорічне створення 800 га нових лісів на деградованих землях та землях, не придатних для ведення сільськогосподарського виробництва.
Під час реалізації екологічної ініціативи Президента України «Масштабне заліснення України» будуть враховані інтереси ОТГ у створенні нових робочих місць. Лісівники готові посприяти у розробленні місцевих програм із масштабного заліснення.
Адже така спільна робота є успішною реалізацією стратегічного курсу лісівників Вінниччини – збільшення лісистості області до оптимального рівня, підвищення продуктивності дубових лісів та збагачення їх породного складу. Адже дуб звичайний – цінна лісоутворююча порода лісових насаджень Поділля.
Працівниками лісового господарства Вінниччини з 1944 року (за неповними даними) створено майже 150 тисяч га лісів: відтворено 95 тисяч га і створено 55 тисяч га нових лісів!
У 1991 році лісистість Вінницької області складала близько 11%, зараз – 13,8%. Для досягнення мінімальної оптимальної лісистості 15% в області необхідно ще створити близько 30 тис. га лісів. А бажано було б довести лісистість і до 20%. Лише за роки Незалежності України на Вінниччині створено 40 тисяч га лісів: відтворено 28 тисяч га, створено нових лісів 12 тисяч га!
70% лісів Вінниччини – рукотворні діброви. Для створення лісів держпідприємствами обласного управління лісового та мисливського господарства вирощується щорічно 10 - 12 млн. шт. сіянців та саджанців більш як 60 видів деревних порід та чагарників, більше 500 тис. шт. декоративних деревних та чагарникових порід.
Особлива увага - проектуванню лісових культур, вирощуванню посадкового матеріалу в теплицях. У достатній кількості вирощується і посадковий матеріал із закритою кореневою системою. В умовах глобального потепління, масового всихання лісів вінницькі лісівники успішно створюють та формують лісонасадження за участю більш посухостійких деревних порід, щоб область в наступні 50-100 років не втратила ліси.
Адже головне в роботі лісівника – лісовідновлення та лісорозведення з досягненням оптимальної лісистості, охорона та захист лісів, підвищення їхньої продуктивності та цінності, раціональне використання лісових ресурсів, захисних функцій та корисних властивостей лісів.
Так, у нас попереду чимало важливої роботи по створенню лісів. У питаннях заліснення Вінниччини лісівники завжди мали розуміння й підтримку перших керівників області, голів районних рад, райдержадміністрацій, депутатів рад усіх рівнів, жителів області.
Переконані, що і в умовах децентралізації разом з керівництвом області, територіальними громадами зробимо все необхідне для виконання Указу Президента України від 07.06.2021 № 228/2021 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів».