АНАТОЛІЙ БОНДАР: «ВИМАГАЮ МАКСИМАЛЬНОЇ УВАГИ ДО ЛЮДЕЙ, ТУРБОТИ ПРО КОЖНОГО ЛІСІВНИКА!»

Під головуванням А.О. Бондаря відбулося засідання колегії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, на якому проаналізовано готовність держпідприємств лісового господарства Вінниччини до проведення національної інвентаризації лісів України, стан охорони праці на підприємствах ВОУЛМГ, проблемні питання обліку реалізації деревини, хід весняної лісокультурної кампанії.
Лейтмотивом при розгляді всіх питань порядку денного стала вимога начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Бондаря А.О. приділити підлеглим, колегам-лісівникам максимальну увагу, проявити турботу про кожного працівника.
По-перше, це основний принцип при проведенні реформування лісової галузі. По-друге, і питання національної інвентаризації лісів, охорони праці, реалізації деревини в першу чергу передбачають задоволення потреб людини, захист працівника, збереження його здоров’я і життя. Ревізія лісових насаджень держави дасть повну інформацію про ліси, які виконують в першу чергу екологічну функцію. 
Питання охорони праці, створення безпечних умов роботи завжди є першими серед інших, адже в лісогосподарській діяльності держлісгоспу є 20 видів небезпечних робіт. А виконання планових завдань з реалізації деревини в першому кварталі, як наголосив Анатолій Омелянович, покаже професійну придатність кожного директора. Бо максимальні надходження до каси держлісгоспу – це максимальні податки державі, це достойна зарплата працівників підприємства. Бо саме в трудовому колективі можна матеріально й морально захистити, підтримати працівника. Адже держава заключила з директором контракт як з дієвим менеджером, а не як з людиною, яка шукатиме непотрібні пояснення, причини незадовільного фінансового стану.
За стан справ на державних лісогосподарських підприємствах персональну відповідальність несуть директори держлісгоспів! І при реформуванні держлісгоспів для розірвання чи продовження контракту з директором будуть враховані недоліки у роботі кожного, стан фінансової дисципліни на підприємстві. І ревізії, перевірки, які проводить зараз обласне управління лісового та мисливського господарства разом з відповідними контролюючими органами, покажуть, хто і наскільки є ефективним менеджером.
Адже лісове господарство як важлива складова народногосподарського комплексу держави зараз постійно знаходиться в центрі уваги Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради, громадськості.
У цьому році лісівники Вінниччини активно розпочали весь комплекс робіт із заліснення 833 га лісових ділянок.  А для цього, прекрасно розуміючи скрутне фінансове становище держави, лісового господарства України, лісівники Вінниччини мають заробити кошти і вкласти їх у створення державних лісів.
Надзвичайно важливою у лісогосподарській діяльності є співпраця з територіальними громадами, куди держлісгоспи сплачують десятки мільйонів гривень податків. Це питання є особливо актуальним! Бо держава на ведення лісового господарства грошей не виділяє! Тому життєво важливою є вимога часу - організувати ефективне використання всіх лісових ресурсів для отримання максимальних фінансових надходжень, залучати місцеві кошти для вирішення питань охорони і захисту лісу. 
Адже вимога часу - самофінансування лісогосподарського виробництва. Тому важливо, наскільки ефективно держлісгосп використовує деревину, водні, земельні ресурси, рекреаційні можливості, як веде мисливське господарство, як займається теплично-парниковим господарством, побічним користуванням, реалізацією посадкового матеріалу.
З основними доповідями порядку денного на колегії виступили заступники начальника Котенко В.Г., Колчанов А.В, начальник відділу лісового господарства Мельник І.В., головний спеціаліст Сагалатий В.В.