Анатолій Бондар: «Лісівники Вінниччини готові підвищити лісистість області до 15%»

Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства, підвищуючи лісистість Вінниччини до 15%, плідно співпрацює з обласною державною адміністрацією, обласною радою, територіальними громадами, райдержадміністраціями та райрадами Вінницької області. Керівництво Вінниччини добре розуміє життєву важливість підвищення мінімально оптимальної лісистості області, для чого ще потрібно створити 30 тис. га нових лісів.
У 2006 – 2018 роках держпідприємства лісового господарства області прийняли під заліснення 6698 га земель, не придатних для ведення сільськогосподарського виробництва. За цей період захисні насадження створено на площі 6483 га. Лісівники області мають людські, технічні, матеріальні ресурси для якнайшвидшого і якісного заліснення Вінниччини до 15%. Необхідні принципова державна позиція та підтримка на місцях.
Лісівники можуть щорічно створювати нові ліси на площі 2-3 тис. га. На початку 1970-их років лісівники області створювали щорічно 2000 - 2600 га нових лісів, у 2018 році – лише 85 га! Найбільшою проблемою при створенні нових лісів є виділення територіальними громадами земельних ділянок та надзвичайно тривала і дороговартісна процедура виготовлення правовстановлюючих документів.
На питаннях співпраці з органами місцевого самоврядування в питаннях виділення земель акцентував свою увагу начальник обласного управління лісового та мисливського господарства А.О. Бондар на жовтневому виїзному засіданні колегії Вінницького ОУЛМГ при огляді захисних насаджень Літинського лісництва ДП «Хмільницький лісгосп».
Пройшло всього 10 років з часу їх створення весною 2008 року на 100 га земель, виділених Бірківською сільською радою. А скільки праці вкладено для їх створення, щорічного кількаразового догляду за ними. Весною 2008 року допомагали лісівникам створювати тут лісові культури українсько-польське підприємство «Барлінек», славнозвісний танцювальний ансамбль «Барвінок». Тепер рівні ряди прекрасних лісових культур дуба звичайного та клена гостролистого радують око.
У повоєнний період, незважаючи на вкрай важке становище в державі, виділялися кошти, землі, матеріальні ресурси для масового створення нових лісів.
Лише за роки незалежності України на Вінниччині створено 34677,3 га лісів: відтворено 24673,8 га, створено нових лісів 10003,5 га.