Анатолій Бондар:“ Держлісгоспи Вінниччини виконують поставлені перед ними державні завдання“

Під головуванням начальника Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Бондаря Анатолія Омеляновича 03 серпня проведено засідання колегії ВОУЛМГ з питань господарсько-фінансової діяльності підприємств управління за перше півріччя 2021 року, використання підприємствами управління лісосировинних ресурсів.
Бондар А.О., аналізуючи роботу держлісгоспів за шість місяців цього року, підкреслив, що головним об’єктом уваги трудових колективів держлісгоспів, як завжди, мають бути лісові культури, їх стан.
Начальник управління наголосив на тому, що держлісгоспи в цих непростих умовах повинні працювати з максимальною віддачею. Сьогодні потрібно захистити членів трудових колективів, підтримати їх, підвищувати середньомісячну зарплату.
Бондар А.О. привітав лідерів трудового суперництва між держпідприємствами лісового господарства в першому півріччі 2021 року: 1 місце – ДП «Тульчинське ЛМГ» (директор Дан М.М., головний лісничий Кілимник Г.П.), 2 місце – ДП «Вінницький лісгосп» (Попельнюк В.В., Ільченко Є.В.), 3 місце – ДП «Крижопільський лісгосп» (Цимбалюк В.В., Коваль С.О.).
Бондар А.О., аналізуючи лісогосподарську діяльність держлісгоспів, наголосив, що вся робота держпідприємств лісового господарства Вінниччини має бути економічно ефективною. Розумно використовуючи наявні ресурси, необхідно забезпечити максимальне надходження коштів, заробляючи гроші для держави і людей.
Актуальними, підкреслив Анатолій Омелянович, залишаються питання догляду за лісовими культурами, сплати податків, підвищення зарплати, вдосконалення електронного й бухгалтерського обліку, збільшення лісистості області.
Адже лісівники Вінниччини разом з облдержадміністрацією, обласною радою, територіальними громадами вирішують зараз питання реалізації в області державної екологічної ініціативи «Масштабне заліснення України».
Указом Президента України від 7 червня 2021 року № 228/2021 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів» започатковано з 2021 року реалізацію екологічної ініціативи «Масштабне заліснення України» з висадкою 1 млрд. дерев за 3 роки та створення 1 млн. нових лісів за 10 років.
Вінницьким обласним управлінням розроблена «Обласна програма досягнення оптимального рівня лісистості у Вінницькій області на 2012-2025 роки», затверджена 8 сесією 6 скликання обласної ради. Нею передбачено щорічне створення 800 га нових лісів на деградованих землях та землях, не придатних для ведення сільськогосподарського виробництва.
Для забезпечення екологічної рівноваги території Вінниччини та досягнення оптимального мінімального рівня лісистості 15% необхідно створити не менше 30 тис. га нових лісів.
На даний час запропоновано два шляхи реалізації державної екологічної ініціативи «Масштабне заліснення України»:
1. створення лісогосподарськими підприємствами нових лісів на землях територіальних громад на договірних умовах за кошти місцевого чи державного бюджету. Вартість одного гектара створення нових лісів - 10 тисяч гривень, вирощування до переведення у покриту лісом площу - 20 тис. грн.;
2. надання лісогосподарським підприємствам малопродуктивних та деградованих земель у постійне користування для подальшого створення нових лісів (вартість виготовлення правовстановлюючих документів біля 1 тис. грн. за один гектар).
Держлісгоспи області готові посприяти у розробленні місцевих програм із масштабного заліснення.
Тому у лісівників і територіальних громад попереду чимало важливої роботи по створенню лісів. Бондар А.О. висловив переконання, що і в умовах децентралізації разом з керівництвом області, територіальними громадами буде зроблено все необхідне для збільшення лісистості Вінниччини.
З окремих питань господарсько-фінансової діяльності підприємств управління за перше півріччя 2021 року виступили перший заступник начальника Діденко В.І., заступники Котенко В.Г., Колчанов А.В.
У першому півріччі держлісгоспи реалізували продукції на 391,2 млн. грн. проти 296 млн. за відповідний період минулого року (132%). На ведення лісового та мисливського господарства направлено 353,8 млн. грн. власних коштів. До державної казни від держлісгоспів Вінниччини за перше півріччя надійшло 161 млн. грн. податків, зборів, єдиного соціального внеску.
Підводячи підсумки наради, Бондар А.О. акцентував увагу директорів держлісгоспів на посиленні роботи з кадрами, підвищенні їхнього професійного рівня, відповідальності за доручену ділянку роботи.
Прес-служба Вінницького ОУЛМГ