30 жовтня в Україні - єдиний день посадки лісу: головний захід всеукраїнської акції «Створюємо ліси разом» на виконання Президента України «Зелена країна»!

На виконання Указу Президента України від 7 червня 2021 року № 228/2021 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів» в Україні з 1 жовтня до 30 листопада проводиться двомісячна всеукраїнська акція «Створюємо ліси разом» з висадкою 1 млрд. дерев за 3 роки та створення 1 млн. га нових лісів за 10 років.
На Вінниччині за час проведення акції вже висаджено 200 тисяч штук дерев, в тому числі держлісгоспами – 140 тисяч штук. А 30 жовтня лише держпідприємствами лісового господарства буде висаджено 105 тисяч штук дерев.
30 жовтня – спільна посадка дерев лісівниками з Президентом України, головами облдержадміністрацій, головами обласних рад, територіальних громад. У цій важливій справі будуть задіяні всі обласні управління лісового та мисливського господарства, держлісгоспи, лісництва.  Спільні зусилля керівників, лісівників і територіальних громад області дадуть можливість збільшити лісистість краю.
Це важливе питання постійно знаходиться в центрі уваги Вінницької ОДА, обласної ради, обласного управління лісового та мисливського господарства, об’єднаних територіальних громад.
Вінницьким обласним управлінням розроблена «Обласна програма досягнення оптимального рівня лісистості у Вінницькій області на 2012-2025 роки», затверджена 8 сесією 6 скликання обласної ради. Нею передбачено щорічне створення 800 га нових лісів на деградованих землях та землях, не придатних для ведення сільськогосподарського виробництва.
Для забезпечення екологічної рівноваги території Вінниччини та досягнення оптимального мінімального рівня лісистості 15 % необхідно створити ще не менше 30 тис. га нових лісів.
Тому в умовах децентралізації разом з керівництвом області, територіальними громадами маємо зробити все необхідне для збільшення лісистості Вінниччини.
На даний час лісівники області пропонують два шляхи збільшення лісистості краю:
1. Створення лісогосподарськими підприємствами нових лісів на землях територіальних громад на договірних умовах за кошти місцевого чи державного бюджету;
2. Надання лісогосподарським підприємствам малопродуктивних та деградованих земель у постійне користування для подальшого створення нових лісів.
ОТГ у свою чергу мають можливість при допомозі лісівників розробити місцеві програми із збільшення лісистості території кожної громади.
Вінниччина має прекрасний досвід плідної співпраці лісівників, перших керівників області, голів районних рад, райдержадміністрацій, депутатів рад усіх рівнів, жителів області при  вирішенні питань заліснення рідного краю.
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ