Лісівники Вінниччини відзначають Всесвітній день охорони навколишнього середовища

 
5 червня щороку ми відзначаємо Всесвітній день охорони навколишнього середовища.
Початок цього свята сягає корінням у 1972 рік, а саме свято має на меті привернення уваги суспільства до важливих і нагальних проблем довкілля, стимулювати певні дії  суспільства, політиків, законодавців для вирішення цих проблем.
Основним завданням лісівників Вінниччини є відтворення лісів, охорона існуючих лісових угідь, підвищення лісистості краю за рахунок створення нових лісів. До дня довкілля лісівники Вінниччини провели уроки природи в обласному лісівничому еколого-просвітницькому центрі та подібних центрах держлісгоспів, онлайн уроки з учнівськими лісництвами.
Багато хто хибно вважає, що ліс росте сам по собі…
Лісівники Вінниччини відновлюють площу лісів на місці рубок головного користування. Щороку лісгоспи Вінниччини висаджують більше 6 млн. майбутніх дерев на площі більше 1000 га. Навесні 2022 року держлісгоспи Вінниччини здійснили на площі 766 га лісовідновлення, в тому числі на площі 22 га - створено нові ліси. Висаджено та висіяно майже 5 мільйонів штук майбутніх дерев.
Якщо порахувати кількість нових дерев у розрахунку на населення Вінниччини, то це в середньому 4 саджанця на 1 людину.
70% лісів Вінниччини – рукотворні діброви. В умовах глобального потепління, масового всихання лісів вінницькі лісівники успішно створюють та формують лісонасадження за участю більш посухостійких деревних порід.
Загальна площа лісів області - 366,4 тис. га , з них 218,8 тис. га – ліси Вінницького ОУЛМГ. Найвищий відсоток лісистості серед адміністративних районів має колишній Чечельницький (24,4%), а найменший – Козятинський район (4%), що пов’язано з традиційним аграрним призначенням земель.
Лісівники Вінниччини щороку створюють нові ліси
Лісівники Вінниччини щороку збільшують площі нових лісів, заліснюючи малопродуктивні землі. Створення нових лісів (захисних насаджень) - це важка праця. Започатковано рух зі створення полезахисних смуг, насаджень ще у радянські часи (так званий сталінський план перетворення природи). Тоді масово створювались лісозахисні, лісомеліоративні станції. На Вінниччині особливо активно в надзвичайно важких умовах заліснювали схили Дністра.
Сьогодні під створення захисних насаджень передають землі, не придатні для ведення сільського господарства, малопродуктивні деградовані ґрунти, або так званий меліофонд. Якою б не була назва, але суть залишається однаковою: на зазвичай важких для доступу техніки ділянках (ярах, крутосхилах, заболочених місцевостях), які роками пустують, лісівники створюють лісові насадження, найчастіше вручну висаджуючи саджанці чи висіваючи насіння лісових порід. У перші роки захисні насадження, як і молоді насадження державного лісового фонду, потребують догляду, який працівники лісгоспів проводять кілька разів за вегетаційний період, знищуючи шкідливу забур’яненість, розпушуючи міжряддя.
Наскільки збільшується лісистість Вінниччини?
У 1991 році лісистість Вінницької області складала близько 11%. Нині на Вінниччині заліснено 13,8 % від загальної території, а має бути 15 % (мінімально оптимальна наукова норма), а то й 20 %. Для досягнення оптимального рівня в області потрібно створити щонайменше 30 тисяч гектарів. Лісівники можуть щорічно створювати нові ліси на площі 2-3 тис. га.
За підрахунками фахівців, з 1944 року на Вінниччині шляхом відтворення і лісорозведення створено майже 200 тис. га лісів. За роки Незалежності ця цифра сягає майже 40 тис. га.
Вінниччина – традиційно аграрний регіон, тому природним є фактор лісодефіцитності (11 місце серед областей в Україні за площею лісового фонду).
На одного жителя області припадає 0,21 га лісу (в середньому по Україні цей показник становить 0,16 га, у деяких країнах Європи - значно вищий).
Лісівники Вінниччини створюють біологічно стійкі та високопродуктивні лісові насадження.
В умовах глобального потепління, масового всихання лісів вінницькі лісівники успішно створюють та формують лісонасадження за участю більш посухостійких деревних порід.
Головною породою при створені лісових культур залишається традиційний для подільських дібров дуб звичайний (80-90% від загальної кількості). Висаджують в області також горіх чорний, сосну звичайну, дуб червоний, береку лікарську, грушу лісову, модрину європейську, дугласію.
 
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ