Знайомі незнайомці

У лісах Вінниччини квітне чудернацька рослина-паразит, петрів хрест
 
Пам’ятаю першу дитячу зустріч із ним у лісі: блідо-рожеве суцвіття на такого ж кольору м’ясистому стеблі, що чудернацько виглядає з-під торішнього листя дерев. Цвіт дивував ароматом свіжорозрізаного кавуна або огірка. Вже тодішні шкільні знання з ботаніки давали зрозуміти, що це не зовсім звична рослина, адже фотосинтезувати, тобто живитися самостійно, через відсутність зеленого кольору (хлорофілу) ця дивовижна квітка не може. І справді, бо петрів хрест – рослина-паразит.
Саме тому в лісі ви обов’язково його зустрінете під кроною дорослого дерева, за рахунок якого квітка й існує. Прекрасна, рідкісна, несхожа ні на яку іншу цвітучу рослину, яка саме зараз квітне й у подільських лісах.
Петрів хрест лускатий – вид трав'янистих рослин родини вовчкові, поширений у Європі, Туреччині, Вірменії. В Україні рослину називають ще бугайник, лусковець, виноград земляний, маслянки, пальці петрові, юрики.
Це багаторічна рослина 10-25 см заввишки. Рослина паразитує головним чином на коренях горішниках і граба, рідко вільхи та бука. Листки лускоподібні, чергові, цільні, приквітки подібні, але тонші. Квітки розміщені в густій однобокій китиці, до процвітання зігнутій. Опилюють паразита комахи, особливо джмелі та бджоли. А насіння дозріває в коробочці. Основна його маса, що прихована під землею, досягає часом п`яти кілограмів.
Ось так, аби дати продовження своєму родові, з’являється з-під землі петрів хрест один раз на рік, навесні. Весь інший час рослина проводить в режимі «андеграунд».
У вітчизняних науковців досить багато питань, пов’язаних із цією загадковою рослиною, тому продовжуються її анатомо-морфологічні дослідження.
Кажуть, що петрів хрест широко застосовується у народній медицині для лікування багатьох захворювань. Використовують у якості сечогінного, жовчогінного, протипухлинного і протизапального засобу. Однак слід із великою обережністю ставитися до рецептів народної медицини, адже відомо, що петрів хрест - це отруйна рослина, яке викликає сильне отруєння.
Ще з петровим хрестом пов’язано безліч повір’їв, забобонів, приміром, про удачу з пошуком скарбів чи захист від нечистої сили.
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ