Лісівники Вінниччини розпочали догляди за лісовими культурами

Начальник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства А.О  Бондар постійно наголошує: «Стан лісових культур – найважливіший критерій оцінки роботи кожного лісівника зокрема та держлісгоспу в цілому».
 Тому  лісівники Вінниччини надзвичайно відповідально ставляться до проведення доглядів за лісовими культурами, які проводяться відповідно до вимог технологічних карт.
Адже на ріст та приживлюваність молодих насаджень впливає і вчасність проведення всіх доглядів за лісовими культурами, і кратність, і якість проведеної роботи. Так, наприклад, лише 4-5 разів протягом цього року  потрібно доглянути лісові культури, створені весною 2021 року. А це більше однієї тисячі гектарів. А п’ять разів обробити – це більше п’яти тисяч гектарів. А культури 2020 року потрібно в 2021 році обробити 3-4 рази. 
 Основна мета доглядів за лісовими культурами – створення умов для росту головних лісоутворюючих порід, покращення водного та температурного режиму, усунення негативного впливу трав’янистої рослинності та другорядних порід,  сприяння інтенсивнішому росту лісових культур, особливо в перші роки після створення. Також немаловажливим є те, що знищення бур'янів та трави знижує ймовірність поширення вогню в лісових масивах.
Держлісгоспи Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства  розпочали цю важливу роботу. Вже проведено догляди за лісовими культурами на землях державного лісового фонду на площі 2000 га.
Левова частка у проведенні доглядів за лісовими культурами належить механізованому способові. На сьогодні цей спосіб значно спрощує лісівничу працю, зменшуючи фізичне навантаження. Для проведення механізованих доглядів використовують культиватор КЛБ 1,7, кущорізи (для знищення небажаної порослі), мульчер (знищує у міжряддях небажану рослинність, подрібнює її на дрібну фракцію, яка потім перегниває, збагачуючи ґрунт поживними речовинами).
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ