Дрова в подвір’я – гроші на руки

Чому на Вінниччині - справжній ажіотаж на купівлю дров та почастішали випадки комерційного шахрайства?
Держлісгоспи Вінниччини закликають населення бути обережними із «дров’яними шахраями», не перечислювати кошти за неіснуючий товар на вказані номери банківських карток, а замовляти дрова у найближчому лісництві або лісгоспі.
На сьогоднішній день температура повітря нехарактерно низька для цієї пори року. На місцевих рівнях прийнято рішення про передчасний початок опалювального сезону у закладах соціальної сфери. Але й у домівках вінничан – холодно. І оскільки потреба у джерелі енергії різко зростає, тому бажаючих закупити дрова стало дуже багато. І не лише у негазифікованих районах. Про це розмовляємо з заступником начальника Вінницького ОУЛМГ Андрієм Володимировичем Колчановим.
-    Чому на сьогодні бажаючих придбати дрова так багато?
-    Щороку Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства пропонує населенню, закладам соціальної сфери та власникам підприємств придбати дрова завчасно, задовго до початку опалювального сезону. Адже протягом літнього періоду є можливість підсушити сировину, отримати більш якісні дрова, щоб використовувати їх за потребою із більшою віддачею енергії. Особливо це стосується власників твердопаливних котлів. Але зазвичай мало хто робить це завчасно. Ми робимо все можливе, щоб забезпечити в першу чергу соціальну сферу, де держлісгопи брали участь у тендерах.
-    Але більшість населення зазвичай починає турбуватися про забезпечення оселі дровами безпосередньо з настанням холодів...
-    Саме так, на жаль. Цим і пояснюється такий ажіотаж на купівлю дров на сьогоднішній день. А ще одна причина зростання попиту на дров’яну продукцію - хвилювання населення стосовно нестабільності забезпечення природним газом. Опалення дровами майже у 2,5 рази дешевше, ніж газом. 1 кубометр дров замінює використання 200 кубометрів природного газу. А ще дрова паливні – це відновлюваний природний ресурс. Якщо порівняти цифри, то держлісгоспи Вінницького ОУЛМГ станом на 1 жовтня у минулому році на енергоринок області поставили 127,9 тис. кбм. дров, з яких 63 тис. кбм. – для населення. На цей період поточного року держпідприємствами Вінницького ОУЛМГ реалізовано на енергоринок області вже 141 тис. кбм, з яких для населення – 83 тис. кбм. Тобто у цьому році за цей період на 20 тис. кбм більше посталено дров паливних для населення області.
Хто шукає, де швидше купити дрова і як їх доставити, щоб зігріти домівку, а хто – як нечесно збагатитися на ажіотажі. На жаль, зараз активізувалися шахраї, які дурять людей і наживаються на чиїйсь необізнаності та довірливості. «Ділки» використовують стандартну схему і пропонують придбати дрова ніби-то у лісгоспу, перерахувавши кошти на картку. Тому лісівники Вінниччини закликають населення бути обачними. Пам’ятайте:
-    Коли вам пропонують переказати кошти за номером банківської картки – ВІДМОВЛЯЙТЕСЯ!
-    Застосовуйте просту життєву логіку: ТОВАР НА ПОДВІР’Ї – ГРОШІ В РУКИ!
-    Також можна замовити придбання дров (за домовленістю доставка може бути виконана вами або лісгоспом), звернувшись до найближчого за вашим місцем проживання лісництва або лісгоспу. Кошти за продукцію оплачуєте у конторі лісгоспу або лісництва.
-    Про намагання аферистів провести з вами подібну схему інформуйте представників лісгоспу та правоохоронців.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ