Анатолій Бондар: «Лісівники запрошують вінничан до створення нових лісів в рамках всеукраїнської акції «Створюємо ліси разом» на виконання програми Президента України «Зелена країна»

Першого жовтня в Україні і на Вінниччині стартувала двомісячна всеукраїнська акція «Створюємо ліси разом» на виконання програми Президента України «Зелена країна». За три роки в рамках цієї програми буде висаджено 1 млрд. дерев і збільшено за 10 років площу лісів на 1 млн. га.
Державні підприємства лісового господарства Вінниччини активно включилися в цьогорічну акцію, в ході якої буде висаджено 300 тисяч дерев на лісових ділянках площею 50 га.
Лісівники Вінниччини спільно з керівництвом області, головами територіальних громад вирішують питання виділення земель для створення нових лісів, запропонували шляхи виконання важливого державного завдання зі збільшення лісистості України.
Вінницьким обласним управлінням розроблена «Обласна програма досягнення оптимального рівня лісистості у Вінницькій області на 2012-2025 роки». Нею передбачено щорічне створення 800 га нових лісів на деградованих землях та землях, не придатних для ведення сільськогосподарського виробництва.
Зараз лісистість області – 13,8%. Для досягнення оптимальної лісистості Вінницької області (15%) необхідно створити ще 30 тис. га нових лісів.
Лісівники Вінниччини мають багаторічний досвід створення нових лісів. Лише за роки Незалежності з 1991 року створили майже 40 тисяч гектарів нових лісів! А з 1944 року держпідприємства лісового господарства області створили 200 тисяч гектарів лісів!
Для створення нових лісів держпідприємствами лісового господарства вирощується щорічно 10 - 12 млн. шт. сіянців та саджанців більш як 60 видів деревних порід та чагарників, більше 500 тис. шт. декоративних деревних та чагарникових порід. Вирощується 200 тис. шт. посадкового матеріалу із закритою кореневою системою. Щорічно заготовляється 135 тонн лісового насіння.
Активну участь в акції беруть 50 учнівських лісництв, які діють на базі держлісгоспів, ветерани лісового господарства.
Запрошуємо територіальні громади, органи державної виконавчої влади та місцевого самоврядування долучитися до створення лісів, озеленення вулиць, територій шкіл, дитячих садків, створення парків, скверів, алей. Адже створення нових лісів – це загальнонародна справа: ліси потрібні для наступних поколінь, люди мають жити в екологічно чистому середовищі.
Подібні акції - особливо необхідні! Сьогодні кожен українець має розуміти важливість справи відтворення лісу, висаджування дерев. Адже перша і головна функція лісу – екологічна.
Клімат змінюється. Зона степу у зв’язку з глобальним потеплінням розширюється. Але завдяки праці лісівників Вінниччина буде з продуктивними лісами. Адже ми думаємо і робимо на крок уперед. І вже зараз вводимо більш посухостійкі і цінні лісові породи (горіх чорний, гікорі, модрина, берека лікарська). Це все залишиться для наших нащадків. Лісівники заклали надійну базу для отримання високоякісної деревини: у віці стиглості досягти запасу не 290 м,3 як на даний час, а близько 500-600 м3 на 1 гектарі через століття!
Час показав, що українці вміють об’єднуватися для вирішення екологічних питань!
Вінницькі лісівники і жителі області – єдина команда однодумців! І разом ми зробимо багато добрих справ на користь його величності Лісу, на користь кожного жителя Вінниччини та громадянина нашої держави!