З Днем працівника лісу, дорогі лісівники Вінниччини!

Шановні колеги! У лісівників області завжди чимало роботи зі збільшення лісистості Вінниччини. Адже  головне – підвищити продуктивність лісів, біологічну стійкість лісових насаджень від хвороб та шкідників, покращити породний склад лісів, провести поступову заміну малопродуктивних лісових насаджень на високопродуктивні з головною породою дубом звичайним.
Лісівники роблять все необхідне для зміцнення рідної України. Держпідприємства лісового господарства області успішно створюють ліси, оберігають  та примножують державний лісовий фонд - зелені легені України, забезпечують вітчизняного товаровиробника деревиною, постійно підвищують ефективність і рентабельність лісогосподарського виробництва.
Лісівники Вінниччини лише за роки Незалежності України з 1991 року створили майже 40 тисяч гектарів нових лісів! З 1944 року держпідприємства лісового господарства області шляхом лісорозведення та лісовідтворення створили майже 200 тисяч гектарів лісів!
Ліси Вінниччини на сьогоднішній день займають площу 366,4 тис. га (13,8% її загальної площі). Для забезпечення екологічної рівноваги території Вінниччини та досягнення 15% лісистості необхідно ще створити не менше 30 тис. га нових лісів. 
Зараз органи державної виконавчої влади області, лісівники, територіальні громади Вінниччини реалізовують державну екологічну ініціативу з висадкою 1 млрд. дерев за 3 роки та створення 1 млн. га нових лісів за 10 років. Лісівники запропонували шляхи реалізації державної екологічної ініціативи, спільно з головами територіальних громад вирішують питання виділення земель для створення нових лісів.
Вінницьким обласним управлінням розроблена «Обласна програма досягнення оптимального рівня лісистості у Вінницькій області на 2012-2025 роки». Нею передбачено щорічне створення 800 га нових лісів на деградованих землях та землях, не придатних для ведення сільськогосподарського виробництва.
Для створення нових лісів держпідприємствами лісового господарства вирощується щорічно 10 - 12 млн. шт. сіянців та саджанців більш як 60 видів деревних порід та чагарників, більше 500 тис. шт. декоративних деревних та чагарникових порід. 
Висловлюємо щирі слова подяки за розуміння і підтримку всім вінничанам, яким не байдужа доля майбутніх українських лісів. В питаннях заліснення Вінниччини лісівники мають розуміння й підтримку перших керівників області, керівників районних рад, райдержадміністрацій, депутатів рад усіх рівнів, голів  об’єднаних територіальних громад.
Низький уклін усім лісівникам, лісівникам-ветеранам за збереження та вирощування лісів! Дякуємо вам за сумлінну працю!
Бажаємо всім миру, довголіття, міцного здоров’я, впевненості в завтрашньому дні, благополуччя. Божого захисту вам і вашим сім’ям! Щедрої  вам долі, радості, удачі, добра, нових досягнень і перемог. Дружній лісівничій родині – з роками міцніти. Нехай шумлять Подільські діброви!
З повагою Анатолій БОНДАР, начальник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, заслужений лісівник України