АНАТОЛІЙ БОНДАР: «ПЕРСОНАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА РОБОТУ ДЕРЖЛІСГОСПУ НЕСЕ ДИРЕКТОР ДЕРЖПІДПРИЄМСТВА!"

Під головуванням А.О. Бондаря відбулося засідання колегії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, на якому проаналізовано роботу держпідприємств лісового господарства Вінниччини за 8 місяців 2021 року, виконання Указу Президента України від 7 червня 2021 року № 228/2021 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів», санітарний стан лісів, поставлено  завдання щодо успішного завершення третього кварталу 2021 року, розглянуто інші оперативні виробничі питання.
Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Бондар А.О., відкриваючи колегію, подякував трудовим колективам усіх держпідприємств лісового господарства області за плідну роботу за 8 місяців 2021 року.
Лейтмотивом в аналізі роботи держлісгоспів, проведеному начальником управління, були питання трудової, виконавської, фінансової дисципліни, збереження життя й здоров’я та підвищення зарплати працівників лісового господарства Вінниччини, підтримки ветеранів лісового господарства, пенсіонерів.
Бондар А.О. наголосив на тому, що не приймаються будь-які пояснення директорів держлісгоспів щодо виявлених недоліків у роботі їхніх підлеглих, тому що за стан справ на державних лісогосподарських підприємствах персональну відповідальність несуть директори держлісгоспів!
 «Шановні керівники, якщо ви вважаєте несправедливими звинувачення будь-яких контролюючих органів на адресу держлісгоспу, то докажіть це в судовому порядку, - підкреслив Анатолій Омелянович. - Тому при виявленні недоліків у роботі, порушень фінансової дисципліни в першу чергу  відповідатиме директор. З ним буде розірвано контракт, не дивлячись на заслуги, досвід, стаж роботи. Адже нікого силою не призначено на директорську посаду. Всі прийшли на посади з власної волі. Тому мають працювати відповідно до вимог часу! Адже держава наймає на роботу менеджера для ефективного управління держлісгоспом. А  перевірки, які проводить постійно обласне управління лісового та мисливського господарства разом з відповідними контролюючими органами, показують, хто і наскільки є ефективним менеджером».
 
Бондар А.О. в черговий раз акцентував увагу учасників колегії на тому, що Указом Президента України від 7 червня 2021 року № 228/2021 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів» започатковано з 2021 року реалізацію екологічної ініціативи «Масштабне заліснення України» з висадкою 1 млрд. дерев за 3 роки та створення 1 млн. га нових лісів за 10 років.
Вінницьким обласним управлінням розроблена «Обласна програма досягнення оптимального рівня лісистості у Вінницькій області на 2012-2025 роки», затверджена 8 сесією 6 скликання обласної ради. Нею передбачено щорічне створення 800 га нових лісів на деградованих землях та землях, не придатних для ведення сільськогосподарського виробництва.
Тому в діалозі з головами територіальних громад задіяні всі: начальник управління, його заступники, директори, головні лісничі, лісничі держлісгоспів. На даний час запропоновано два шляхи реалізації державної екологічної ініціативи «Масштабне заліснення України»:
1. Створення лісогосподарськими підприємствами нових лісів на землях територіальних громад на договірних умовах за кошти місцевого чи державного бюджету. Вартість одного гектара створення нових лісів - 10 тисяч гривень, вирощування до переведення у покриту лісом площу - 20 тис. грн.;
2. Надання лісогосподарським підприємствам малопродуктивних та деградованих земель у постійне користування для подальшого створення нових лісів (вартість виготовлення правовстановлюючих документів біля 1 тис. грн. за один гектар).
Під час реалізації екологічної ініціативи «Масштабне заліснення України»  враховані інтереси ОТГ у створенні нових робочих місць. Лісівники готові посприяти у розробленні місцевих програм із масштабного заліснення.
Адже така спільна робота є успішною реалізацією стратегічного курсу лісівників Вінниччини – збільшення лісистості області до оптимального рівня, підвищення продуктивності дубових лісів та збагачення їх породного складу. 
В умовах глобального потепління, масового всихання лісів вінницькі лісівники разом з територіальними громадами можуть створювати та формувати лісонасадження за участю більш посухостійких деревних порід, щоб область в наступні 50-100 років не втратила ліси.
Анатолій Омелянович наголосив на тому, у лісівників і територіальних громад попереду чимало важливої роботи по створенню лісів, висловив переконання, що і в умовах децентралізації разом з керівництвом області, територіальними громадами буде зроблено все необхідне для збільшення лісистості Вінниччини. Адже лісове господарство як важлива складова народногосподарського комплексу держави зараз постійно знаходиться в центрі уваги Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради, громадськості.
Лісівники області, прекрасно розуміючи скрутне фінансове становище держави, лісового господарства України, заробляють кошти і вкладають їх у створення державних лісів. За 8 місяців 2021 року обсяг виручки від реалізації виробленої продукції склав 544 млн. грн.
Тому життєво важливою є вимога часу - організувати ефективне використання всіх лісових ресурсів для отримання максимальних фінансових надходжень. Бо держава на ведення державного лісового господарства грошей не виділяє!
Тому робота кожного директора, наголосив Бондар А.О,  буде оцінюватися відповідно до того, наскільки ефективно держлісгосп використовує деревину, водні, земельні ресурси, рекреаційні можливості, як займається теплично-парниковим господарством, побічним користуванням, реалізацією посадкового матеріалу. Самофінансування лісогосподарського виробництва – запорука стабільної роботи держлісгоспів.
З основними доповідями порядку денного на колегії виступили перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Діденко В.І., заступники начальника Котенко В.Г., Колчанов А.В.
 
Прес-служба Вінницького ОУЛМГ