Вінниччани! Пам’ятайте: ліс – не смітник!

Землю найбільше засмічує людина! З кожним роком на планеті збільшується кількість сміття, яке є смертельно небезпечним для природи, лісу, диких тварин, птахів, плазунів.
В покинуту неуважними рибалками волосінь потрапляють водоплавні птахи і гинуть. Гачок, що іноді ковтає птах, застрягає у нього в горлі.
 Навіть там, де заборонено використовувати свинцеві грузила, на дні річок, водоймищ знаходять багато свинцю. Птахи ковтають синець і гинуть від отруєння!
  Люди засмічують ліси, поля, пляжі, береги річок, воду виробами з пластику, пакетами, які ковтають тварини, птахи, і гинуть від цього! Знесилені жертви, які застрягли у штучних матеріалах, стають легкою здобиччю хижаків. Розбиті скляні банки, пляшки ранять тварин, птахів, від чого ті хворіють і гинуть!
 Різноманітна склотара стає смертельною пасткою для дрібних лісових мешканців, які туди потрапляють і не можуть самостійно вибратися!
Багато штучних матеріалів не розкладаються протягом десятків і сотень років!
Засмічення лісів – глобальна проблема, з якою лісівникам Вінниччини боротися все важче! Не зважаючи на постійні звернення, прохання лісівників  про недопустимість засмічення лісових масивів, люди продовжують вивозити  будівельні відходи, всілякий непотріб, сміття до лісу, в полезахисні смуги.
Берегти природу, не смітити в лісі, не завдавати йому шкоди – прості, давно відомі, істини! Але надто часто люди про них забувають!..
Люди! Ви коли-небудь замислювалися над тим, скільки часу розкладається сміття?
Папір – 2-4 тижні
Апельсинова шкірка – 6 місяців
Пакет тетра пак – 5 років
Пакет пластиковий – 15 років
Бляшанка консервна – 100 років
Пет-пляшка – 450 років
Пляшка скляна – 500 років
Стакан одноразовий – не розкладається взагалі
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ