АНАТОЛІЙ БОНДАР: «ДИРЕКТОРИ ДЕРЖЛІСГОСПІВ НЕСУТЬ ПЕРСОНАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА СТАН СПРАВ НА ДЕРЖПІДПРИЄМСТВІ!»

Під головуванням А.О. Бондаря відбулося засідання колегії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, на якому проаналізовано роботу держпідприємств лісового господарства Вінниччини за 2020 рік, січень 2021 року, накреслено завдання на 2021 рік, розглянуто питання готовності держлісгоспів до проведення весняної лісокультурної кампанії.
Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Бондар А.О., відкриваючи колегію, щиро подякував трудовим колективам усіх держпідприємств лісового господарства області за плідну роботу в 2020 році.
Особливі слова подяки адресував лісівникам державних підприємств «Тульчинське ЛМГ», «Вінницький лісгосп», «Бершадський лісгосп» (директори Дан М.М., Попельнюк В.В., Краснєєв М.В., головні лісничі Кілимник Г.П., Ільченко Є.В., Сташенко В.А.) за зайняті 1-3 місця в трудовому суперництві між держлісгоспами за підсумками роботи в 2020 році.
Анатолій Омелянович підкреслив, що висока оцінка передового досвіду вінницьких лісівників у питаннях лісовідновлення і лісорозведення, дана учасниками виїзної колегії Державного агентства лісових ресурсів України, зобов’язує лісівників Вінниччини бути прикладом у всіх питаннях лісогосподарської діяльності.
Адже лісове господарство як важлива складова народногосподарського комплексу держави зараз постійно знаходиться в центрі уваги Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради, громадськості.
Тому лейтмотивом в аналізі роботи держлісгоспів, проведеному начальником управління, були питання трудової, виконавської, фінансової дисципліни, збереження життя й здоров’я та підвищення зарплати працівників лісового господарства Вінниччини.
Бондар А.О. наголосив на тому, що за стан справ на державних лісогосподарських підприємствах персональну відповідальність несуть директори держлісгоспів! Тому при виявленні недоліків у роботі, порушень фінансової дисципліни в першу чергу буде розірвано контракт з директором. Адже нікого силою не призначено на директорську посаду. Всі прийшли на посади з власної волі. Тому, як підкреслив Анатолій Омелянович, мають працювати відповідно до вимог часу! Адже держава наймає на роботу менеджера для ефективного управління держлісгоспом. А ревізії, перевірки, які проводить зараз обласне управління лісового та мисливського господарства разом з відповідними контролюючими органами, покажуть, хто і наскільки є ефективним менеджером.
У минулому році лісівники Вінниччини виконали весь комплекс робіт зі створення нових лісів, підвищення продуктивності лісових насаджень, забезпечення належного рівня охорони та захисту лісу. У 2020 році відтворення лісів по області склало 1084 га, лісорозведення – 20 га, природне поновлення – 23 га. 
Лісівники області, прекрасно розуміючи скрутне фінансове становище держави, лісового господарства України, мають заробити кошти і вкласти їх у створення державних лісів. За 2020 рік чистий дохід від реалізації виробленої продукції склав 595 млн. 412 тис. грн. 
До Державного бюджету сплачено у 2020 році 277 млн. 454 тис. грн. податків, зборів, єдиного соціального внеску. 
І це при тому, що держава на ведення лісового господарства грошей не виділяє! Тому життєво важливою є вимога часу - організувати ефективне використання всіх лісових ресурсів для отримання максимальних фінансових надходжень. 
Тому робота кожного директора буде оцінюватися відповідно до того, наскільки ефективно держлісгосп використовує деревину, водні, земельні ресурси, рекреаційні можливості, як займається теплично-парниковим господарством, побічним користуванням, реалізацією посадкового матеріалу. Самофінансування лісогосподарського виробництва – запорука стабільної роботи держлісгоспів.
З основними доповідями порядку денного на колегії виступили перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Діденко В.І., заступники начальника Котенко В.Г., Колчанов А.В.