Лісівники Вінниччини та екологічно активні вінничани налаштовані встановити рекорд з висаджування дерев в Україні!

Сьогодні, 13 жовтня 2020 року, відбулася прес-конференція начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Бондаря Анатолія Омеляновича з питання проведення на Вінниччині Всеукраїнської акції з осіннього висаджування дерев «Озеленення України».
У заході взяли участь співорганізаторки проекту на Вінниччині Ганна Давиденко, Ольга Маліновська, представники ЗМІ області.
17 жовтня Вінниччина готова взяти участь у загальнодержавній екологічній акції “Озеленення України» з осіннього висаджування 1 мільйона дерев. У цей день лісівники Вінниччини висадять понад 100 тисяч штук дерев, екологічно свідомі вінничани – ще 60 тисяч штук!
У вересні цього року між Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, Державним агентством лісових ресурсів України та Благодійною організацією «Озеленення України» підписано Меморандум про співпрацю щодо створення лісів, проведення загальнодержавних екологічних акцій з висаджування дерев та співробітництва у сфері охорони навколишнього природного середовища.
Першим дієвим кроком в реалізації Меморандуму стала Всеукраїнська акція «Озеленення України» з осіннього висаджування 1 мільйона дерев.
Державні підприємства лісового господарства Вінниччини підготовили до акції земельні ділянки, посадковий матеріал, знаряддя праці. Посприяла і погода - є необхідна волога.
Активну участь в акції візьмуть усі державні підприємства лісового господарства Вінниччини, 50 учнівських лісництв, які діють на базі держлісгоспів, ветерани лісового господарства, оргкомітет Благодійної організації «Озеленення України» у Вінницькій області, волонтери, екоактивісти.
Територіальні громади, органи державної виконавчої влади та місцевого самоврядування долучаються до озеленення вулиць, територій шкіл, дитячих садків, створення парків, скверів, алей.
Подібні акції, як підкреслив Анатолій Омелянович, особливо необхідні, адже сьогодні кожен українець має розуміти важливість справи відтворення лісу, висаджування дерев. Адже перша і головна функція лісу – екологічна.
Бондар А.О. низку вражаючих фактів і цифр:
- Лісівники Вінниччини лише за роки Незалежності з 1991 року створили майже 38 тисяч гектарів нових лісів! Лісистість Вінницької області за цих майже 30 років виросла з 11% до 13,8%! А з 1944 року держпідприємства лісового господарства області створили майже 200 тисяч гектарів лісів!
Для досягнення оптимальної лісистості Вінницької області (15%) необхідно створити 30 тис. га лісонасаджень. А бажано було б довести лісистість і до 20%. Крім того, лісівники Вінниччини великого значення надають і якості лісових насаджень, тобто економічній функції.
- Ми маємо розуміти, що клімат змінюється, зона степу у зв’язку з глобальним потеплінням розширюється. Але завдяки праці лісівників Вінниччина не буде пустелею. Адже ми думаємо і робимо на крок уперед. І вже зараз вводимо більш посухостійкі і цінні лісові породи (горіх чорний, гікорі, модрина). Це все залишиться для наших нащадків, - підкреслив Анатолій Омелянович. - Лісівники заклали надійну базу для отримання високоякісної деревини: у віці стиглості досягти запасу не 290 м,3 як на даний час, а близько 500-600 м3 на 1 гектарі через століття! В умовах глобального потепління, масового всихання лісів вінницькі лісівники успішно створюють та формують лісонасадження за участю більш посухостійких деревних порід, щоб область в наступні 50-100 років не втратила ліси.
Ганна Віталіївна Давиденко, ректор університету Україна», представила команду громадських активістів, які ще з січня 2020 року готували спільно з лісівниками таку акцію. Вдалося залучити до участі в ній багато вінничан: бізнесменів, фермерів, голів ОТГ, студентів, цілі сім’ї і родини... Результат вражаючий: українці вміють об’єднуватися для вирішення екологічних питань! 
Ольга Маліновська представила роботу екоактивістів в питаннях заготівлі вторинної сировини, переробки сміття. Фішка вінничан в тому, що на кошти, отримані від заготівлі вторсировини, закуповуються саджанці дерев для озеленення Вінниччини.
Прес-конференція однозначно підтвердила той факт, що вінницькі лісівники і екоактивісти області – єдина команда однодумців! І разом ми зробимо чимало добрих справ на користь його величності Лісу, на користь кожного громадянина нашої держави!
Нагадуємо, що до благородної справи садіння лісу і зокрема до участі в акції може долучитися кожен.
За довідками звертайтеся до обласного управління лісового та мисливського господарства (ВОУЛМГ) за телефоном "гарячої лінії" - 0432-61-17-42 або за телефонами 097-968-42-28; 098-220-72-57, прес-служба Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, Станіслав Вовк.