Найчисельніша в Україні вінницька популяція зубрів збільшується

107 особин зубра європейського нарахували хмільницькі лісівники під час проведення зимового обліку диких тварин у 2021 році. З них 12 – це молодняк, тобто телятка, які народилися минулого року.
Нагадуємо, що Вінницька область має найчисельнішу в Україні популяцію зникаючого виду. У 2020 році зуброва родина нараховувала 101 особину, з них 7 – молодняк. Також за минулий рік 2 самки було відловлено та переселено у Чернівецьку область. Зафіксовано 4 випадки смерті зубрів у результаті фізіологічного старіння (вік 19-24 роки).
Зубри європейські мешкають на Поділлі у лісових угіддях ДП «Хмільницький лісгосп» (територія Хмільницького, Літинського районів області). За спостереженням єгерів та мисливствознавців, зимують цього року зубри, не виходячи за межі Широкогреблянського та Уладівського лісництв.
- Загалом чисельність основного стада залежно від умов, потреб тварин коливається від 70 до 100 голів, - розповів мисливствознавець лісгоспу Володимир Ткач. – Окремо від основного стада то відходить, то збивається до основної маси назад 9-10 самок. І, звісно, самці-одинаки ходять осторонь. Це зубри старшого віку, які уже не покривають самку.
Такі самці-одинаки часто згуртовуються у товариство із 2-3 і навіть до 7 таких самих вигнанців. А в особливо сильні морози усе стадо збирається до купи, помітили лісівники.
Загалом за минулі роки 36 «вінницьких» зубрів переїхало в різні куточки нашої країни - у мисливські угіддя Чернівецької, Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей. Їх переселяють із метою збереження виду, для регулювання оптимальної щільністі, яка у нас на Вінниччині становить п’ять особин (при нормі три) на 1000 га угідь.