Анатолій Бондар: «Сердечно вітаю лісівників Вінниччини зі 102-ою річницею утворення обласного управління лісового та мисливського господарства!»

Сьогодні начальник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Бондар А.О. привітав трудові колективи держпідприємств лісового господарства області, ДП «Вінницяліссервіс», апарату Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства (ВОУЛМГ), ветеранів лісового господарства зі 102-ою річницею утворення ВОУЛМГ. 
Адже для лісівників Вінниччини 14 лютого – знаменна дата: день утворення обласного управління лісового та мисливського господарства!
10 січня 1919 р. Українська Народна Республіка прийняла «Закон про ліси». У складній суспільно-політичній ситуації молода держава вже проявила піклування про ліс! Під час першого перебування Уряду УНР у Вінниці 14 лютого 1919 р. прийнято «Тимчасовий Закон про Губерніяльних та Повітових лісничих» і утворено першу в Республіці інституцію Подільського губернського лісничого.
Анатолій Омелянович підкреслив, що для держави, людини сторіччя – солідна, вагома дата. А для дуба, символа лісового господарства України, - це лише пора дозрівання, пора технологічної стиглості!
Швидко плине час! Стали могутніми дубовими лісами маленькі дубочки, посаджені в той час. У ці могутні ліси вклали свої сили кілька поколінь лісівників Вінниччини. Ми про них пам’ятаємо! Ми їм вдячні за створені ліси. Ми маємо розповідати про своїх рідних, знайомих, друзів, які віддали служінню лісу своє життя. Ми сьогодні оцінюємо працю лісівників ХХ століття. Так будуть оцінювати і роботу сьогоднішніх лісівників наступні покоління. Лісівники створюють могутні ліси для зміцнення рідної України.
Держлісгоспи Вінниччини лише за роки Незалежності України з 1991 року створили майже 38 тисяч гектарів нових лісів! Лісистість Вінницької області за роки незалежності виросла з 11% до 13,8%! А з 1944 року держпідприємства лісового господарства області шляхом лісорозведення та лісовідтворення створили 177 тисяч гектарів лісів!
Сторічна історія обласного управління лісового та мисливського господарства надзвичайно багата і цікава. Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства – ровесник єдиної, незалежної Української Народної Республіки, утвореної 22 січня 1919 року в результаті об’єднання Західно-Української народної республіки і Наддніпрянської Великої України. 
Робота в лісовому господарстві у всі часи була нелегкою і досить відповідальною. 70% лісів Вінниччини – рукотворні діброви. У лісівників Вінниччини у будь-яку пору року завжди чимало роботи зі збільшення лісистості області. Бондар А.О. наголосив на тому, що лісівники мають моральне право сказати: Вінниччина завжди буде з лісами, ліси області – у надійних руках професіоналів.
Створені ліси – результат плідної співпраці лісівників різних поколінь і жителів області. Анатолій Омелянович подякував трудовим колективам держлісгоспів за сумлінну працю, першим керівникам області, керівникам районних рад, райдержадміністрацій, депутатам рад усіх рівнів, головам місцевих рад, об’єднаних територіальних громад за розуміння й підтримку в питаннях заліснення Вінниччини. Адже лише у 2020 році, непростому для господарювання році, під час весняної лісокультурної кампанії створено 1071 га лісів.
Держпідприємства лісового господарства Вінницької області створюють і оберігають державний лісовий фонд, підвищують продуктивність лісів, стійкість лісових насаджень, покращують їх породний склад, проводять поступову заміну малопродуктивних лісових насаджень на високопродуктивні з головною породою дубом звичайним, забезпечують вітчизняного товаровиробника сировиною, постійно підвищують ефективність і рентабельність лісогосподарського виробництва. 
Найбільша увага приділяється держлісгоспами питанням поліпшення екологічних функцій лісу і невиснажливого використання лісових ресурсів, формування біологічно стійких високопродуктивних насаджень.
В умовах глобального потепління, масового всихання лісів вінницькі лісівники успішно створюють та формують лісонасадження за участю більш посухостійких деревних порід, щоб область в наступні 50-100 років не втратила ліси.
Для досягнення мінімальної оптимальної лісистості 15% в області необхідно ще створити близько 30 тис. га лісів. А бажано було б довести лісистість і до 20%. І лісівники готові виконати це нелегке й почесне завдання!
З нагоди 102-ої річниці утворення ВОУЛМГ Бондар А.О. вручив почесні грамоти обласного управління лісового та мисливського господарства Ковальовій С.Г, головному економісту ДП «Вінницяліссервіс», Євтушок С.А., головному спеціалісту відділу бухгалтерського обліку та фінансів і Мельнику І.В., начальнику відділу лісового господарства ВОУЛМГ.