Анатолій Бондар: «Лісівники Вінниччини лише за роки Незалежності України створили майже 38 тисяч гектарів нових лісів!»

Для лісівників Вінниччини 14 лютого – знаменна дата: утворення обласного управління лісового та мисливського господарства!
10 січня 1919 р. Українська Народна Республіка прийняла «Закон про ліси». У складній суспільно-політичній ситуації молода держава вже проявила піклування про ліс! Під час першого перебування Уряду УНР у Вінниці 14 лютого 1919 р. прийнято «Тимчасовий Закон про Губерніяльних та Повітових лісничих» і утворено першу в Республіці інституцію Подільського губернського лісничого. Пролетіло лише 102 роки! 100 років для дуба, символа лісового господарства України, - пора дозрівання, пора стиглості!
Лісівники Вінниччини лише за роки Незалежності України з 1991 року створили майже 38 тисяч гектарів нових лісів! Лісистість Вінницької області за роки незалежності виросла з 11% до 13,8%! А з 1944 року держпідприємства лісового господарства області шляхом лісорозведення та лісовідтворення створили 177 тисяч гектарів лісів!
70% лісів Вінниччини – рукотворні діброви. Створені ліси – результат плідної співпраці лісівників різних поколінь і жителів області. В питаннях заліснення Вінниччини лісівники мають розуміння й підтримку перших керівників області, керівників районних рад, райдержадміністрацій, депутатів рад усіх рівнів, голів місцевих рад, об’єднаних територіальних громад. Лише у 2020 році, непростому для господарювання році, під час весняної лісокультурної кампанії створено 1071 га лісів.
У лісівників Вінниччини у будь-яку пору року завжди чимало роботи зі збільшення лісистості області. Для створення нових лісів держпідприємствами лісового господарства вирощується щорічно 10 - 12 млн. шт. сіянців та саджанців більш як 60 видів деревних порід та чагарників, більше 500 тис. шт. декоративних деревних та чагарникових порід. 
Ми маємо моральне право сказати: Вінниччина завжди буде з лісами, ліси області – у надійних руках лісівників-професіоналів. Сьогодні тон у лісогосподарській роботі задають ДП «Тульчинське ЛМГ» (директор Дан М.М., головний лісничий Кілимник Г.П.), ДП «Вінницький лісгосп» (Попельнюк В.В., Ільченко Є. В.), ДП «Бершадський лісгосп» (Краснєєв М.В., Сташенко В.А.).
Держпідприємства лісового господарства Вінницької області створюють і оберігають державний лісовий фонд, підвищують продуктивність лісів, стійкість лісових насаджень, покращують їх породний склад, проводять поступову заміну малопродуктивних лісових насаджень на високопродуктивні з головною породою дубом звичайним, забезпечують вітчизняного товаровиробника сировиною, постійно підвищують ефективність і рентабельність лісогосподарського виробництва. 
Найбільша увага приділяється держлісгоспами питанням поліпшення екологічних функцій лісу і невиснажливого використання лісових ресурсів, формування біологічно стійких високопродуктивних насаджень. Високопродуктивні штучні дубові насадження створюються та вирощуються з участю інтродукованих і аборигенних лісових порід. До складу насаджень вводяться горіх чорний, черешня звичайна, груша звичайна, берека лікарська, бархат амурський, гікорі білий, гікорі гіркий, модрина європейська, модрина японська, псевдотсуга. Усі ці породи вводяться чистими рядами до 20 – 25% загальної кількості посадкових місць.
При таких новітніх технологіях є можливість у достатній кількості визначити перспективні дерева (дерева майбутнього) і вести господарство на отримання високоякісної деревини: у віці стиглості досягти запасу не 290 м3, як на даний час, а близько 500-600 м3 на одному гектарі через століття!
В умовах глобального потепління, масового всихання лісів вінницькі лісівники успішно створюють та формують лісонасадження за участю більш посухостійких деревних порід, щоб область в наступні 50-100 років не втратила ліси.
Вінниччина є полігоном передового досвіду з підвищення продуктивності лісів та збагачення їхнього породного складу. І це яскраво підтвердила розширена виїзна колегія Державного агентства лісових ресурсів України, яка проходила на базі Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства 26-27 червня 2018 року. 
Для досягнення мінімальної оптимальної лісистості 15% в області необхідно ще створити близько 30 тис. га лісів. А бажано було б довести лісистість і до 20%. І лісівники готові виконати це нелегке й почесне завдання!
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ