Жмеринські лісівники закликають громадян: не паліть траву! Бережіть природу і поважайте закон

Прийшла, нарешті, справжня весна. Однак часто прекрасну мить пробудження природи порушує місцеве населення. Адже часто поряд із господарськими клопотами - прибрати, побілити, позагортати – виникає і бажання запалити… сміття, стерню, суху траву чи очерет.
Наслідки підпалів часто бувають невтішні. Адже крім того, що у вогні гине усе живе, також виникає небезпека переходу полум’я на житло чи лісові масиви і виникнення пожежі.
З кожним роком питання весняних підпалів сухої рослинності місцевим населенням стає все актуальніше, адже з тенденцією приходу більш посушливого клімату такий вандалізм спричиняє все більш негативні наслідки як для природи, так і для людини.
Не секрет, що весь весняний приплід диких тварин і птахів гине в язиках полум’я, запущених горе-господарями задля незрозумілої мети, а частіше через банальне невігластво. Адже тварини найчастіше будують свої гнізда та схованки в чагарниках та очеретах задля спокійного виведення потомства.
- На жаль, попри численні роз’яснювальні розмови з місцевим населенням працівниками ДП «Жмеринський лісгосп», підпали продовжуються. Слід зауважити, що встановити порушників буває вкрай важко, адже спіймати на гарячому палія – процедура неймовірно важка і практично неможлива, тому зазвичай процвітає безкарність, - розповідає головний лісничий підприємства С.О.Мацюк. - Тому наша мета - все ж донести до місцевого населення трагічність всіх тих наслідків, які вони спричиняють. Це справа кожного із нас.
Не будьте байдужими – намагайтеся пояснювати родичам, колегам, сусідам, бабусям і дідусям, що разом із тим лисом, що ховається в очереті і краде їхні кури, згорить ввесь молодняк зайця, качки й інші птахи, які прилетіли на гніздування. Потрібно пояснити, що спалюючи бур’яни, ми спалюємо складну екосистему, різноманітні рослини, найчастіше корисні і рідкісні. А місці згарища першими зростуть найвитриваліші - ті ж бур’яни, яких і хотіли таким чином побороти.
А для громадян, що свідомо роблять підпали, у 2020 році посилили відповідальність за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки. Так, згідно статті 77-1 за самовільне випалювання рослин та їхніх залишків передбачено максимальне стягнення у розмірі 6120 грн, а для посадових осіб – 21420 грн. Тому ДП «Жмеринський лісгосп» просить дотримуватися закону, поважати себе і природу.