Шановні лісівники Вінниччини, дорогі читачі!

Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства – ровесник єдиної, незалежної Української Народної Республіки, утвореної 22 січня 1919 року в результаті об’єднання Західно-Української народної республіки і Наддніпрянської Великої України.
Символічно, що саме у Вінниці, яка з 2 лютого 1919 року стала столицею УНР, уряд 14 лютого 1919 року прийняв «Тимчасовий закон про губерніяльних і повітових лісничих», утворивши таким чином перший в Україні спеціальний орган для управління лісами Подільської губернії.
До 100-річчя від дня створення першої в області інституції для управління лісами за авторства Бондаря А.О. і Вовка С.Т. видано книгу «Лісове господарство Вінниччини: становлення і майбутнє». Книга представляє сучасний стан лісового господарства області, розповідає про багатогранну роботу лісівників кількох поколінь. 
Сторічна історія обласного управління лісового та мисливського господарства надзвичайно багата і цікава. Щира вдячність усім дослідникам історії лісового господарства Вінниччини. У 2000-2002 рр. історії лісового господарства області присвятив свої книги «Лісова соната», «Лісові мотиви Поділля» П.Т. Твердохліб.
За авторства І.П. Сухореброго, Ф.Х. Шевчука у 2002 році світ побачили нариси з історії Бершадського лісгоспу «Хто живе й працює для століть».
У 2003 році В.В. Попельнюк, І.К. Лавренюк, В.С. Ярущак видали книгу «Вінницький лісгосп – минуле, сучасне і майбутнє».
У 2004-2006 роках з’явилися книги Григорія Ляшука «Ліси Тульчинщини», «Ліси Вінниччини».
З-під невтомного пера ветерана лісового господарства С.І. Змерзлого у 2008-2018 роках вийшли книги «Патріарх природи», «Патріарх природи з посестрами й братами», «Чуття власної гідності», «Лицар Подільських лісів», «Торкаючись століть благородними руками».
Адже такий глибокий пласт історичної інформації ми можемо підняти тільки разом, щоб показати всі сторони благородної, нелегкої лісівничої праці. Сьогодні записуються спогади ветеранів лісового господарства, щоб через життєві історії конкретних людей, династій лісівників показати всі етапи історичного розвитку лісового господарства Вінниччини. Адже робота в лісовому господарстві у всі часи була нелегкою і досить відповідальною. Ми сьогодні оцінюємо працю лісівників початку ХХ століття. Так будуть оцінювати і роботу сьогоднішніх лісівників наступні покоління. 
Чималий внесок у створення книги про лісове господарство області зробили всі 11 держпідприємств лісового господарства Вінниччини. А сьогодні вже готується до друку книга про історію ДП «Жмеринський лісгосп». Тому творча група звертається до лісівників та жителів області з проханням про допомогу в пошуку матеріалів для написання цієї книги. Нас цікавлять спогади ветеранів, членів їхніх сімей, родин, історичні документи... Звертайтеся з порадами, пропозиціями на «гарячу» телефонну лінію обласного управління лісового та мисливського господарства (61-17-42), до пресслужби управління. Будемо вдячні за допомогу, співпрацю.
З повагою пресслужба Вінницького ОУЛМГ