97 тонн насіння заготовили минулого року лісівники Вінниччини

Лісонасіннєва справа – одна із головних для лісівників Вінниччини у процесі створення високоякісних лісових насаджень. Зібрати якісне насіння не так просто – урожайність, погані погодні умови, швидке перецвітання у зв’язку із спекою – все це впливає на якість та кількість зібраного насіння.
Ліс починається з насіння. Від дрібнесенького берекового чи хвойних порід до крупних жолудів чи горіхів. Усі породи, необхідні для створення лісових культур, лісгоспи Вінниччини заготовляють протягом року. Кісточкові, липу – влітку, дуб, клен та горіх чорний – восени, а хвойні – взимку.
97 тонн лісового насіння заготовили лісівники Вінниччини минулого року. А це 110 відсотків до поставленого плану. Левова частка належить головній лісоутворюючій породі – дубу звичайному, а саме понад 60 тонн. 221 кг – це насіння хвойних порід (найбільше заготовили сосни звичайної - 81 кг). Майже 29 тонн – насіння горіха чорного.
Найбільше перевиконали план дашівські лісівники (209 % до запланованого) та могилів-подільські (135 %). А от у кількісному відношенні найбільше серед лісгоспів зібрали насіння минулого року крижопільські лісівники – понад 13 тонн.
Цифри – цифрами, а за ними – великий пласт важкої та відповідальної роботи лісівників. Приміром, насіння береки заготовили по лісгоспах 38 кг. Не всі знають, яке воно дрібне і як важко його зібрати. Ягодою береки полюбляють смакувати птахи, тому і зелене не обірвеш, і за дозрілим варто встигнути. Щоб обірвати плоди, доводиться залазити на високі дерева або оббивати кетяги довгими палицями. Вихід чистого насіння з плодів дуже низький, щоб його отримати, ягоди протирають, насіння просушують. У одній ягідці – усього кілька насінин. Щоб заготовити 1 кг чистого насіння, потрібно зібрати близько 30 кг ягід! Минулого року найбільше заготовити насіння береки лікарської у Бершадському лісгоспі – 16 кг. Неважко порахувати, скільки ж треба було зібрати ягід!Не менш важкою є заготівля насіння хвойних порід. Збирають шишки взимку, щоб вони не встигли розкритися. Часто, щоб дістатися на висоту, лісівники винаймають підйомники. Вихід насіння з шишки ялини становить 2-3%, сосни - 1-2 %, модрини -4%. Отже, щоб виконати план, необхідно зібрати тонни шишок!
Лісівники насіння і заготовляють, і ведуть облік, і готують до сховищ, перевіряють на якість і відповідність стандартам, готують до пророщення та висіву. Кожна партія заготовленого насіння проходить перевірку у Вінницькій лісонасіннєвій станції. Адже висіватись має лише якісне насіння, з хорошими властивостями. Як то кажуть у народі, яке насіння – таке й коріння!