Крижопільські юні лісівники – знову одні з найкращих на Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв

Учнівське лісництво «Паросток» привезло з Чернігова «золото» і «бронзу» за виставку-презентацію та захист науково-дослідницької роботи
З 25 по 27 вересня на Чернігівщині проходив другий, фінальний, етап Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв. Змагалися 24 команди учнівських лісництв – переможців перших, обласних, етапів Всеукраїнського зльоту з усіх регіонів України. Серед них були і підопічні ДП «Крижопільський лісгосп» (директор В.В. Цимбалюк) - учнівське лісництво «Паросток» Крижопільської середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 2 ім. воїна-інтернаціоналіста С.В. Гаврилюка (директор В.М. Чабанюк).
Нагадаємо, що усього на базі держлісгоспів Вінницького ОУЛМГ діє 50 учнівських лісництв. Створення учнівських лісництв активно підтримує начальник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Бондар, вважаючи їх найбільш дієвою формою залучення учнівської молоді до охорони природи та підготовки майбутніх кадрів лісового господарства. 
На змагання до Чернігова поїхали юні лісівники Дзуман Владислав, Пацай Анастасія, лісничий учнівського лісництва Оніщук Андрій разом із педагогом-наставником О.А. Малою. Наші юні лісівники привезли призові місця: І місце здобула виставка-презентація роботи учнівського лісництва, ІІІ місце – захист науково-дослідницької роботи «Упровадження інноваційних технологій в практику вирощування лісових культур».
Директор школи В.М. Чабанюк зазначає: «Крижопільський «Паросток» - одне із найсильніших учнівський лісництв не лише Вінниччини,  а й України. Такий високий рівень команди – це результат багаторічної двосторонньої співпраці крижопільських лісівників та педагогів. А діти, відчуваючи потрібність своєї роботи, щирість наставників, стараються з подвійною силою. Ми щиро дякуємо за підтримку команди директору ДП «Крижопільський лісгосп» Цимбалюку Володимиру Васильовичу! Діти й вчителі мають повну підтримку своїх починань від лісівників держлісгоспу.
- Назавжди залишаться спогади в учасників зльоту від побаченого й пережитого. Захоплення, здивування й задоволення – ось що привезли, крім перемог, наші юні лісівники, - наголошує Мала О.А., яка провела разом із дітьми ці незабутні дні. - Нові знайомства, нові враження, новітній креативний підхід у лісівничій справі вартують витрачених паростківцями сил і часу.
Ще з 1992 року учні цієї школи розпочали тісну співпрацю з ДП “Крижопільський лісгосп“. Команда учнівського лісництва «Паросток» Крижопільської СЗШ I-III ст. №2 уже завойовувала ІIІ місце на Х Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв, який проходив на Черкащині у 2016 р. На двох попередніх Всеукраїнських зльотах команда виборювала ІІ і ІІІ місця.
На базі школи діє чудовий лісівничий еколого-просвітницький центр ДП «Крижопільський лісгосп». Діти постійно досліджують екологічні проекти, готують виступи агітбригади "Первоцвіт", беруть участь у різноманітних конкурсах, обласному лісівничому фестивалі «Пізнай ліс!», проводять екологічні десанти, екобесіди, диспути. Поваги заслуговує зразковий стан шкільного лісового розсадника, якому стільки своїх сил віддають наші юні лісівники, створюючи справді якісний посадковий матеріал деревних та декоративних порід. Щороку беруть участь у відновленні лісу, заготівлі лісового насіння, прибиранні від сміття прилеглих до населених пунктів територій, озелененні територій рідного містечка, у різноманітних природоохоронних акціях, приміром, у довготривалому проекті «Свій голос віддаю за охорону природи». Учнівське лісництво є справді зразковим, на основі його результатів діяльності проводяться семінари серед учителів, вивчають досвід роботи лісівників із учнями.
А ми бажаємо нашій майбутній лісівничій зміні не зупинятись на досягнутому, працювати, досліджувати, вирощувати й захищати! Успіхів і нових здобутків!