Досвід лісівничо-учнівської співпраці вивчають педагоги Вінниччини

Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства вагомого значення надає інформаційно-просвітницькій роботі. На держпідприємствах лісового господарства області створено 33 лісівничих еколого-просвітницьких центри, 58 лісівничо-екологічних просвітницьких пункти, діє 50 учнівських лісництв. Багатий досвід роботи вінницьких лісівників із учнівськими лісництвами заслуговує вивчення. Тому нещодавно на базі Зведенівської загальноосвітньої школи Шаргородського району відбувся обласний семінар для методистів РМК (ММК), відповідальних за еколого-натуралістичну та дослідницьку роботу, директорів районних СЮН на тему «Еколого-натуралістична та дослідницька робота в учнівських лісництвах Шаргородського району».
У Шаргородському районі розташовані лісові угіддя двох лісгоспів – ДП «Могилів-Подільський лісгосп» та ДП «Жмеринський лісгосп», відповідно у районі діють підопічні даним лісгоспам учнівські лісництва Зведенівської та Пеньківської шкіл. Вони представили свою діяльність на семінарі.
Джуринське лісництво ДП «Могилів-Подільський лісгосп» опікується учнівським лісництвом Зведенівської школи «Лісова варта». Відкриття новозбудованої Зведенівської школи відбулося минулого року, а з нею – й нового лісівничо еколого-просвітницького центру, облаштуванням якого займався ДП «Могилів-Подільський лісгосп». А це 29 нових інформаційних стендів на лісівничу, природоохоронну та розвиваючу тематику, стенди для оформлення кабінету основ здоров’я, кабінету біології.
Це одне із найпотужніших учнівських лісництв в області, яке діє з 2009 року, а сьогодні об’єднує 85 учнів. Під керівництвом педагога-наставника Слободяника Г.В. вони ведуть активну дослідницьку та природозахисну роботу. Традиційні лідери обласних зльотів учнівських лісництв, свого часу діти мали честь представляти область і на Всеукраїнському рівні. На території старого корпусу навчального закладу юні лісівники доглядають яблуневий садок із 300 дерев, шкілку декоративних порід, де вирощують тую, самшит, ялівець, ялинку шароподібну та іншу красу! А також у старій школі «Лісова варта» має прекрасний кабінет учнівського лісництва. Школярі ведуть активну науково-дослідну діяльність, досліджують ефективність вирощування горіха різними способами, також вирощують тую зеленим живцюванням із застосуванням різних методик укорінення. За поточний рік учнівське лісництво облаштувало 10 мурашників, виготовило та розвісило 50 шпаківень та 20 годівниць, а цього року у рамках щорічної акції «Майбутнє лісу – в твоїх руках» діти створили 2,8 га молодого лісу, провели догляд за лісовими культурами на площі 4,5 га.
Ярошинське лісництво ДП «Жмеринський лісгосп» опікується учнівським лісництвом Пеньківської СЗШ І-ІІІ ступенів Шаргородського району. Учнівське лісництво носить ім’я видатного лісівника і випускника школи – Байтали Василя Дем’яновича. У квітні 2007 року на приміщенні місцевої школи було встановлено меморіальну дошку пам’яті В.Д. Байтали, а в 2010 році на території школи за участі дітей було закладено алею пам’яті В.Д. Байтали. У 2011 році була укладена угода між Жмеринським лісгоспом та школою про створення учнівського лісництва. За ним закріплено 504 гектари землі в урочищі Ярошенсько-Будецька дача. Юні лісівники висаджують насіння дуба, грецького горіха на лісовому розсаднику, висаджують та доглядають лісові культури на лісових ділянках, збирають лісове насіння, лікарські рослини. Систематично доглядають за мурашниками (цього року огороджено 4 мурашники), розчищають джерела (8 джерел), підгодовують птахів та звірів взимку. Протягом року на уроках трудового навчання виготовляють шпаківні, розвішують їх у лісі, парку.
Членами учнівського лісництва проводиться науково-дослідна робота. Наразі вони вивчають питання самовідновлення лісу та чинники, що впливають на ріст дуба звичайного. Беруть участь у Всеукраїнських конкурсах, у щорічній акції «Майбутнє лісу – в твоїх руках», у щорічних зльотах учнівських лісництв.
Для присутніх на семінарі педагогів та представників відділу освіти виступили і розповіли про досвід співпраці з учнями та педагогами головний лісничий ДП «Могилів-Подільський лісгосп» О. Хомич та інженер з охорони та захисту лісу ДП «Жмеринський лісгосп» В.Черватюк.