ЕФЕКТИВНЕ ГОСПОДАРЮВАННЯ В ЛІСОВИХ І МИСЛИВСЬКИХ УГІДДЯХ, САМОФІНАНСУВАННЯ – ВИМОГА ЧАСУ!

06 лютого 2020 року під головуванням А.О. Бондаря відбулося засідання колегії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, на якому проаналізовано роботу держпідприємств лісового господарства Вінниччини за 2019 рік, січень 2020 року, накреслено завдання на 2020 рік, розглянуто питання готовності держлісгоспів до проведення весняної лісокультурної кампанії, реалізації експериментального проекту щодо проведення електронних аукціонів з продажу необробленої деревини відповідно до постанови КМУ від 04 грудня 2019 року №1178.
Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Бондар А.О., відкриваючи колегію, щиро подякував трудовим колективам усіх держпідприємств лісового господарства області за плідну роботу в 2019 році. Особливі слова подяки адресував лісівникам державних підприємств «Дашівське ДЛМГ», «Бершадський лісгосп», «Гайсинський лісгосп» (директори Кавуненко В.В., Краснєєв М.В., Лащенко М.М., головні лісничі Криса В.Д, Сташенко В.А., Руденко С.І.) за зайняті 1-3 місця в трудовому суперництві між держлісгоспами за підсумками роботи в 2019 році.
Анатолій Омелянович підкреслив, що висока оцінка передового досвіду вінницьких лісівників у питаннях лісовідновлення і лісорозведення, дана у червні 2018 року учасниками виїзної колегії Державного агентства лісових ресурсів України, зобов’язує лісівників Вінниччини бути прикладом у всіх питаннях лісогосподарської діяльності. Лісове господарство як важлива складова народногосподарського комплексу держави зараз постійно знаходиться в центрі уваги Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради. Пріоритетні завдання визначені Указом Президента України від 09.07.2019 р. №511/2019 «Про деякі заходи щодо збереження лісів та раціонального використання лісових ресурсів», Програмою дій Уряду на 2019 – 2024 роки, затвердженою постановою КМУ від 29.09.2019 р. №849, схваленою ВРУ 04.10. 2019 р.
Важливим фактором стабільної роботи лісового господарства є призначення Голови Держлісагентства, узгодженість дій  ПУ, КМУ, ВРУ у сфері ведення лісового господарства. Це є свідченням виваженої державної політики: створювати для України, для майбутніх поколінь могутні ліси. Приємно, що вінницькі лісівники цією благородною справою займаються на високому професійному рівні і мають широке визнання в державі.
Бондар А.О. наголосив на тому, що державні лісогосподарські підприємства Вінниччини у минулому році виконали весь комплекс робіт зі створення нових лісів, підвищення продуктивності лісових насаджень, забезпечення належного рівня охорони та захисту лісу. У 2019 році держлісгоспи області  створили 1080 га лісів. 
Лісівники області, прекрасно розуміючи скрутне фінансове становище держави, лісового господарства України, заробили кошти і вклали їх у створення державних лісів. За 2019 рік обсяг виробленої продукції склав 657 млн. 52 тис. грн.  На ведення лісового господарства направлено 598 млн. грн. власних коштів. До Зведеного бюджету перераховано 250,2 млн. грн. (Держбюджет – 185,3 млн. грн., місцеві бюджети – 64,9 млн. грн.), до цільових фондів – 59,3 млн. грн. І це при тому, що держава на ведення лісового господарства грошей не виділяє! Тому життєво важливою є вимога часу - організувати ефективне використання всіх лісових ресурсів для отримання максимальних фінансових надходжень. 
Тому однозначною є вимога до директорів держлісгоспів: робота кожного буде оцінюватися відповідно до того, наскільки ефективно держлісгосп використовує деревину, водні, земельні ресурси, рекреаційні можливості, як займається теплично-парниковим господарством, побічним користуванням, реалізацією посадкового матеріалу. Самофінансування лісогосподарського виробництва на власному ресурсі – запорука стабільної роботи держлісгоспів.
З основними доповідями порядку денного виступили перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Діденко В.І., заступники начальника Котенко В.Г., Колчанов А.В.