Зберегти і примножити – завдання лісівників Вінниччини при веденні мисливського господарства

Мисливське господарство – невід’ємна складова частина лісового господарства. І держпідприємства Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства постійно шукають способи збереження та примноження лісової фауни, підтримують культуру та найкращі традиції цивілізованого полювання, навіть в умовах повного самофінансування та штучно створеного у суспільстві негативного образу мисливця.
Цей особливий рік, що минає, дещо відобразився і на стані ведення мисливського господарства Вінниччини. В умовах карантину все ж відбулися відкриття усіх сезонів полювання. А це такі важливі і святкові моменти для усіх справжній мисливців. Мисливствознавці, державна лісова охорона, єгерський склад лісгопів Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства провели трохи більше, ніж у попередньому році, охоронних рейдів. А ще цього року на Вінниччині мисливці добули рекордну кількість нетипового для наших країв хижака – шакала.
На жаль, браконьєрство та низька культура полювання є серйозною проблемою українського сьогодення. Єгерська служба та державна лісова охорона підприємств лісового господарства ведуть постійну боротьбу з порушниками правил полювання.
З початку 2020 року проведено 1363 рейди (за 2019 рік - 955), у яких узяло участь 4552 людини. Під час рейдів виявлено 336 порушників правил полювання, з яких стягнено штрафів на суму більше 81 тис. грн. Порушення правил полювання фіксувалися найрізноманітніші. В основному це полювання без відповідних документів, у заборонений час доби, у забороненому місці чи забороненим знаряддям полювання тощо.
Щільність мисливських тварин має бути оптимальною. Як і щільність так званих шкідливих хижаків. Адже коли їх забагато, зменшується кількість інших видів, хижаки нападають і на свійських тварин, а також вони є переносниками небезпечної інфекційної хвороби – сказу. Тому їхня чисельність контролюється згідно санітарно-ветеринарних норм і здійснюється постійний моніторинг працівниками державної лісової охорони та єгерськими службами держпідприємств ВОУЛМГ. До так званих шкідливих хижаків відносять вовків, лисиць, бродячих котів та собак. А останні три роки на Вінниччині добувають і шакалів. Тож упродовж сезонів полювання 2020 року єгерський склад, мисливствознавці та мисливські бригади на території мисливських угідь Вінницького ОУЛМГ добули 15 вовків, 10 шакалів, 2751 лисицю, 1220 бродячих собак, 436 котів, 714 ворон.