"Правильні» домівки для птахів забезпечать здоров’я лісу

Такі звичні для обивателя шпаківні, або штучні гніздівки, мають велике значення. Для птахів – це безпека, дім, прихисток, для лісу - захист через птахів від комах-шкідників, для дітей – виховання відповідальності, екосвідомості та працелюбності!
На календарі – останні дні зими. А вінницькі лісівники вже готові до прильоту та гніздування птахів, розвішують для них хатинки. Тим паче, що цьогорічна тепла пора гарантує раннє повернення перелітних друзів лісу із вирію. У 2020 році лісівники Вінниччини розвішають 18600 шпаківень та синичників на площі близько 5 тис. га.
Хатинки для птахів забезпечують безпеку птахів, адже хижаки  (ворони, сороки, яструби, дятли, куниці, кішки)  можуть легко дістатися до гнізда і з’їсти пташенят. А ще штучне гніздування регулює чисельність птахів в період гніздування, а осілі птахи використовують їх також для ночівлі та схованки в непогоду.
Присутність птахів є надважливою для здоров’я лісу. Підвищення чисельності комахоїдних птахів у насадженнях стримує наростання масового розмноження шпильково-листогризучих комах. Найзаклятіші вороги лісу - непарний, дубовий, сосновий шовкопряди, пильщики, короїди, лубоїди. Найкращий спосіб боротьби зі шкідниками – біологічний!
Найбільш поширеними штучними гніздами є ящичні гнізда. Важливо знати, як правильно виготовити та розмістити на дереві домівку так, щоб птахи не боялися заселитися туди. 
- Для виготовлення штучного гнізда використовують дошку товщиною 20-25 мм, не стругану з внутрішньої сторони гнізда. При збиванні гнізд необхідно слідкувати за напрямком волокон деревини дна і втулки. Вони повинні бути направлені торцем у вузькі бокові стінки. В іншому разі в перший же рік у гніздах утворюються великі щілини. Гнізда вивішують вертикально, або з невеликим нахилом в сторону льотка. Бокові нахили недопустимі. Висота розвішування гнізд особливого значення не має, але не нижче 3-4 метрів. Направлення льотка в лісі значення не має, але на узліссях не слід направляти льоток у сторону переважаючих північно-західних вітрів, - розповідає Іван Попадюк, заступник начальника відділу лісового господарства Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.
Розвішування хатинок для птахів лісівники Вінниччини здійснюють щороку, у певному відсотку залучаючи до процесу їх виготовлення та встановлення і дітей – як членів учнівських лісництв, яких у області є 50, так і просто свідомих школярів. Правда, за правилами безпеки дітлахи лише споглядають процес і допомагають подати, піднести майбутню квартирку для птахів тощо. Адже розвішування шпаківень здійснюється на висоті більше 2 метрів і вважається роботою з підвищеним ступенем ризику.
У Гайсинському лісництві ДП «Гайсинський лісгосп» вже давно розвішують шпаківні у лісових угіддях.
- До роботи радо приєднались і члени учнівського лісництва «Паросток» Гайсинської ЗОШ №4. Вони допомагали лісівникам на території дендрологічного парку лісництва. Така форма лісівничо-учнівської співпраці має важливе значення і значний результат – екологічно свідоме підростаюче покоління, - розповідає лісничий Петро Латюк. - У середньому на одному гектарі лісу необхідно розвішати 4-5 гнізд.
- Члени учнівських лісництв знають, що птахи – то природні вороги шкідників лісу. Діти щороку виготовляють шпаківні на уроках трудового навчання або вдома з батьками, беруть участь у розвішуванні будиночків для птахів разом із лісівниками. Розуміють для чого це робиться, можуть пояснити це ровесникам чи навіть дорослим, - розповідає педагог-наставник учнівського лісництва «Паросток» Галина Мигидюк.
Цікаву інформацію про працелюбність і апетити пернатих друзів лісу дає нам мова цифр. Сім’я синиць за літо, наприклад, знищує приблизно 4 тисяч гусениць. А пара горихвісток - 7,5 тисяч. За період годування своїх пташенят синиця блакитна знищує 24 мільйони яєчок комах. Пара мухоловок-пеструшок для вигодовування 6 пташенят протягом 15 днів збирає з навколишніх дерев від одного до півтора кілограмів комах. Маленькі птахи з’їдають за добу таку кількість корму, яка приблизно дорівнює їхній вазі.
Поїдаючи ворогів лісу, птахи дуже чітко розподіляють в лісі зони свого полювання. Шпаки, щиглики, синиця блакитна і велика, зяблик, польовий і хатній горобець, снігур годуються в кронах дерев і на землі. В нижній частині крони знаходять собі їжу славки, синиці, очеретянки. Зозуль, іволг, чижів можна побачити на всіх частинах крони. На стовбурах і гілках дерев комах збирають дятли та повзики. Стрижі, ластівки, дрімлюги, щурки годуються в повітрі, на льоту хватаючи комах. Крім того, у кожного виду птах визначене меню із комах: у синиць і мухоловок - голі гусениці, у зозуль та іволг – найбільш несмачні, з точки зору птахів, волохаті гусениці, в меню сірих мухоловок і білих трясогузок - мухи і двокрилі комахи, в раціоні зябликів – дрібні жучки і т. д.
Найкращий час для розвішування гнізд – осінь, зима. Взимку чи в негоду птахи в них ночують, звикають, а навесні гніздуються.