Лісівники Вінниччини успішно вирощують модрину європейську

70% лісів Вінниччини – рукотворні. Створюючи лісові культури, лісівники враховують чимало факторів, дотримуються принципів природного біорізноманіття, формують саме високопродуктивні насадження, не забувають про глобальне потепління і як наслідок - всихання хвойних порід (сосна, ялина). Звісно, головною лісоутворюючою породою подільських дібров залишається дуб звичайний. Але впродовж останніх років лісівники Вінниччини вводять нехарактерні для нашого регіону породи. Серед них і модрина європейська. 
Це – перспективна культура, стійка до посушливих кліматичних умов та високих температур, має хорошу опірність до нашестя шкідників та хвороб дерев. Крім того, ця порода швидкоростуча, відзначається доброю приживлюваністю, витривалістю, не вимоглива до грунтових умов. Модрина має цінну деревину, надзвичайно міцну і довговічну.
На сьогодні усі 11 лісгоспів Вінницького ОУЛМГ вводять у склад лісових насаджень модрину європейську.  У 2014 році лісгоспами вирощено 34 тис. шт. стандартного садивного матеріалу модрини, а уже у 2018 році – 176 тис. шт. Вирощують у теплицях для створеня лісових культур також посадковий матеріал модрини з закритою кореневою системою.
У наших кліматичних умовах модрина себе добре почуває і радує лісівників фантастичним приростом! Хоча не все так просто, адже ліс сам по собі не росте, і шлях від однорічного саджанця до зрілого високопродуктивного лісу є довгим і трудомістким...
На фото – культури модрини європейської у Гайсинському лісництві ДП «Гайсинський лісгосп». Поряд із минулорічними уже порожніми шишками достигає молоде насіння.