Лісівниками Вінниччини цієї весни буде висаджено більше 5 млн. шт. майбутніх дерев

Ліс починається з насіння. А насіння проростає у теплицях та лісових розсадниках, які є справжньою колискою майбутнього лісу. Тому держлісгоспи Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства теплично-парниковій справі приділяють особливу увагу. Адже тут із насінини народжується майбутній ліс. Тут плекають не лише майбутні лісові дерева, а й декоративні види.
У 2019 році держлісгоспи виростили 10,5 млн. шт. садивного матеріалу лісоутворюючих та декоративних порід. Зокрема лісоутворюючих порід - 6,8 млн. шт. ( дуба звичайного - 5,4 млн. шт., горіха чорного – понад 600 тис. шт., модрини – 98 тис. шт., дугласії – 48 тис. шт., береки – 60 тис. шт., черешні – 208 тис. шт., груші – 365 тис. шт. та ін.). Усього в лісових розсадниках та теплицях лісгоспи вирощують посадматеріал в асортименті близько 60 порід.
Вирощують лісгоспи і садивний матеріал із закритою кореневою системою (ЗКС. У цій справі заслуженим лідером є ДП «Вінницький лісгосп», який за 2019 рік виростив із ЗКС більше 225 тисяч шт. садивного матеріалу (154 тис. шт. – дуб звичайний, 35 тис. шт. – модрина європейська, 29 тис. шт. – дугласія Мензіса та ін.).
Начальник обласного управління лісового та мисливського осподарства Бондар А.О. підкреслює, що застосування садивного матеріалу із закритою кореневою системою при створенні лісових культур забезпечує надійну, практично стовідсоткову приживлюваність. Адже коріння не травмується під час посадки, висаджується у відкритий ґрунт разом із спеціально підготованим субстратом, сприятливим для росту молодих насаджень. А ще цей метод дозволяє здійснювати посадку протягом усієї вегетативної частини року, що дає можливість заліснювати зруби влітку, не допускаючи шкідливої забур’яненості.
Держпідприємства повністю забезпечені власним садивним матеріалом для створення лісових культур у 2020 році, озеленення садиб підприємств. А надлишок вирощених сіянців та саджанців лісівники реалізовують, адже це – додаткові фінансові надходження в касу підприємств, які спрямовуються на лісокультурні потреби.
Для забезпечення потреб у садивному матеріалі лісівники заготовляють лісове насіння відповідно до встановлених норм. Тож у 2019 році зібрали усього понад 113 тис. кг лісового насіння. Левова частка, звісно, належить насінню основної лісоутворюючої породи подільських дібров – дубу звичайному (понад 61 тис. кг). Насіння хвойних порід заготовили 264 кг.
Усі зразки насіння проходять перевірку у Вінницькій лісонасіннєвій станції. А більш як половина насіннєвого матеріалу заготовляється на постійних лісонасіннєвих ділянках. Близько 20 тис. кг жолудя дуба звичайного на сьогодні знаходиться у холодильних камерах, що встановлені у Вінницькому та Могилів-Подільському лісгоспах. Дуб звичайний має періодичність у плодоношенні. Холодильна установка дозволить забезпечити насінням потреби підприємств на майбутнє, зберігаючи у насіння дуба звичайного 4-5 років здатність до пророщування.
Але робота із підготовкою та збором насіння триває й сьогодні, незважаючи на зимову пору року. Приміром, у цей період року лісівники проводять стратифікацію насіння горіха чорного, перемішують насіння, передивляються його стан, періодично зволожують. Січень-лютий – пора заготівлі шишок шпилькових порід, обробка їх на шишкосушарках для отримання чистого насіння.
Тож застосування якісного садивного матеріалу, сучасних підходів у лісокультурній справі, а головне – щире та відповідальне ставлення до роботи є запорукою успішного виконання головного завдання - відтворення лісів, збільшення відсотку лісистості та збереження лісів рідного краю. А у 2020 році держлісгоспи Вінниччини планують відтворити 1078 га лісів. Найбільші об’єми весняної посадки мають цього року Могилів-Подільський, Гайсинський, Вінницький держлісгоспи. 
Усього на відтворювальній площі лісівниками Вінниччини буде висаджено більше 5 млн. шт. майбутніх дерев.