А без води - і не туди, і не сюди…

Лісівники Вінниччини облаштовують штучні водопої для диких тварин
Різноманітні організації міжнародного рівня не перший рік б’ють на сполох про масштабну катастрофу, пов’язану із дефіцитом води. Потрохи й населення України визнає цю проблему. Адже міліють ставки, пересихають джерела, зникає вода у криницях. Не обійшла біда стороною і ліси, мешканці яких не обійдуться без життєдайної вологи. Намагаються вберегти диких тварин від спраги, аби ті вижили, і лісівники Вінниччини.
Наразі ведуться роботи із спорудження водойми у Жмеринському лісництві ДП «Жмеринський лісгосп». На території лісництва знаходиться вольєр для напіввільного утримання диких тварин, у якому розводять ланей та муфлонів. Частина ставка знаходиться на території вольєру, частина – за його межами. Лісівники помітили, що рівень води у водоймі значно знизився, розчистили джерело. А неподалік ведуться роботи із спорудження ще однієї штучної водойми, яка слугуватиме як запас води для мешканців вольєру і яка постачатиме вологою інших тварин лісових угідь лісництва.
- Зміни клімату, посушливе літо, відсутність оптимальної кількості опадів, знижується рівень ґрунтових вод. І це впливає негативно не лише на стан лісових культур. Адже тварини у пошуках вологи мігруватимуть із наших лісів, а в гіршому випадку – будуть гинути, не приводитимуть здорове потомство. Тому питання забезпечення водопоями диких тварин дуже важливе, - розповідає лісничий Жмеринського лісництва Сергій Горбатюк.
На жаль, мисливське господарство абсолютно не отримує фінансування від держави. Лісгоспи знаходяться на самоокупності. Тому жмеринські лісівники, як і інші, за власні кошти винаймають спеціальну техніку, яка копає ставки. Часто лісівники у посушливу пору року розвозять по угіддях воду для тварин у цистернах. Але такі заходи потребують багато затрат і не покривають питні потреби лісових мешканців.
Нагадуємо, для підгодівлі мешканців лісів узимку лісівники заготовляють власними силами сіно, зернові, коренеплоди, десятки тисяч зелених кормових віників, закуповують сіль для солонців. Облаштовано підгодівельні майданчики, піднавіси. Державна лісова охорона держлісгопів здійснює природоохоронні рейди, в ході яких фіксує порушення правил полювання. Адже найбільш негативно на видову чисельність дикої фауни впливає браконьєрство та низька культура полювання.